Koninklijke vrouwe: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
27 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
De titel bleef in gebruik tot in de [[6e dynastie van Egypte]], vervolgens dook hij opnieuw op van de 11e tot de 13e, en van de 17e tot de 20e.
 
'''''Koninklijke vrouwe, zijn geliefde''''' (hmt-nisw meryt.f) kwam als onderscheiding op in de [[4e dynastie van Egypte]] bij koningin [[Meritites I]] en bijna al haar opvolgsters en bleef tot in de 6e vrijwel algemeen en ook in de 11e en de 12e. In de [[18e dynastie van Egypte]], met haar nostalgie naar de oudste tradities, kwam deze titel tijdelijk weer in voege.
 
In tegenstelling tot de opperkoningin met de titel ''[[Grotegrote koninklijke vrouwe]]'' bleven latere draagsters van de titel ''Koninklijkekoninklijke vrouwe'' enigszins op de achtergrond in die latere dynastieën. Bij openbare [[processie]]s waren bijvoorbeeld niet zij aan de zijde van de farao te zien, want daar liep de hofdame die zich met de hoogste titel onderscheidde.
 
Men is er altijd van uitgegaan dat de troonopvolging in het Oudeoude Egypte langs de koninklijke vrouwen verliep. Deze ''Erfdochter theorieerfdochtertheorie'' wordt sinds de jaren tachtig aangevochten.<ref name="Cline p III">O'Connor and Cline (Editors), Amenhotep III: Perspectives on his reign, p. 6</ref><ref>G. Robins, A Critical examination of the Theory that the Right to the Throne in Ancient Egypt Passed through the Female Line in the Eighteenth Dynasty. GM 62: pp. 67-77</ref> Men neemt nu aan dat vanaf een bepaald moment de troon naar de oudste zoon van de mannelijke farao ging. Daarom was de moeder van een erfgenaam ook niet altijd de [[Grote koninklijke vrouwe]].
 
== Zie ook ==
 
[[Categorie:Oud-Egyptische titulatuur]]
[[Categorie:Farao]]
[[Categorie:Partner van de farao van Egypte]]
330.279

bewerkingen

Navigatiemenu