De Groote Meer: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v2.0beta14)
Aanvulling
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:De Groote Meer DSCF3407.JPG|miniatuur|Heide in De Groote Meer]]
'''De Groote Meer''' is een natuurgebied ten oosten van [[Ossendrecht]]. Het is een particulier landgoed waarvan een deel begin [[21e eeuw]] in bezit van [[Natuurmonumenten]] kwam.De kern met en rond het meer is particulier bezit gebleven. Het gebied meet 854 ha.
De '''Groote Meer''' is een natuurgebied ten oosten van [[Ossendrecht]]. Het 854 hectare grote [[landgoed]] is deels particulier eigendom en wordt beheerd door [[Natuurmonumenten]].


De Groote Meer is een voormalig [[zandverstuiving|stuifzand]]gebied dat echter vanaf [[1830]] beplant werd met een [[productiebos]] van [[grove den]]. Hier en daar is het stuifzand nog actief en het reliëf toont hoogteverschillen van 12 tot 26 meter boven NAP. Het omvat ook twee vennen, ''Groote Meer'' en ''Kleine Meer'' genaamd. Vanaf 1930 en nog sneller vanaf 1970 vond verdroging en voedselverrijking plaats. Niettemin zijn [[oeverkruid]], [[vlottende bies]] en [[kruipende waterweegbree]] nog aanwezig. De [[dodaars]], [[geoorde fuut]], [[tafeleend]], [[wintertaling]] en [[slobeend]] broeden er. In de bossen broeden [[havik (vogel)|havik]], [[boomvalk]], [[sperwer (roofvogel)|sperwer]], [[bosuil]], [[nachtzwaluw]], [[boomklever]] en [[boomleeuwerik]].
De Groote Meer is een voormalig [[zandverstuiving|stuifzand]]gebied dat echter vanaf 1830 beplant werd met een [[productiebos]] van [[grove den]]. Hier en daar is het stuifzand nog actief en het reliëf toont hoogteverschillen van 12 tot 26 meter boven NAP. Het omvat ook twee [[ven]]nen, ''Groote Meer'' en ''Kleine Meer'' genaamd. Vanaf 1930 en nog sneller vanaf 1970 vond verdroging en voedselverrijking van deze wateren plaats. Niettemin zijn de voor dit [[biotoop]] typische, maar steeds zeldzamer wordende planten als [[oeverkruid]], [[riempjes]], [[vlottende bies]] en [[witte waterranonkel]] nog aanwezig. De watervogels [[dodaars]], [[geoorde fuut]], [[tafeleend]], [[wintertaling]] en [[slobeend]] broeden er. In de bossen broeden [[havik (vogel)|havik]], [[boomvalk]], [[sperwer (roofvogel)|sperwer]], [[bosuil]], [[nachtzwaluw]], [[boomklever]] en [[boomleeuwerik]].


De Groote en Kleine Meer werden reeds in [[1623]] in een document genoemd in verband met het [[visrecht]]. Het Groote Meer werd ook ''Sustermere'' (zustermeren) genoemd, omdat het bij enige droogte om twee van elkaar gescheiden meren gaat. De meren vormden een bron van geschil tussen de [[Abdij van Tongerlo]] en het Mariaklooster. Een derde ven, ten westen van het Groote Meer gelegen, is het ''Zwaluwmeer''.
Groote en Kleine Meer werden reeds in 1623 in een document genoemd in verband met de [[visrecht]]en. Het Groote Meer werd ook ''Sustermere'' (zustermeren) genoemd, omdat het bij enige droogte om twee van elkaar gescheiden meren gaat. De meren vormden een bron van geschil tussen de [[Abdij van Tongerlo]] en het Mariaklooster. Een derde ven, ten westen van het Groote Meer gelegen, is het ''Zwaluwmeer''.


Voorts behoort het gebied ''Kortenhoeff'' (104 ha) tot het gebied. Hierin ligt het ''Wasven'', dat door eutrofiëring sterk achteruit was gegaan. In [[1980]] kwam Kortenhoeff in bezit van [[Staatsbosbeheer]]. In [[1989]] werd de bodem afgeplagd en sindsdien is de flora weer deels hersteld.
''Kortenhoeff'' (104 ha) behoort ook tot het gebied. Hierin ligt het ''Wasven'', dat door eutrofiëring sterk achteruit was gegaan. In 1980 kwam Kortenhoeff in bezit van [[Staatsbosbeheer]]. In 1989 werd de bodem afgeplagd en sindsdien is de flora deels hersteld.


== Natuurherstel ==
Aangezien De Groote Meer grenst aan de [[Kalmthoutse Heide]], werd het Belgisch-Nederlandse [[Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide]] ingesteld. In [[2006]] werd met natuurherstel begonnen, waarbij een deel van het productiebos werd gekapt om stuifzand weer een kans te geven en de heidegebieden aan beide zijden van de grens weer met elkaar te verbinden. Ook wordt getracht de daling van het grondwaterpeil tegen te gaan en de eutrofiëring een halt toe te roepen.
Aangezien De Groote Meer grenst aan de [[Kalmthoutse Heide]], werd het Belgisch-Nederlandse [[Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide]] ingesteld. In 2006 werd met natuurherstel begonnen, waarbij een deel van het productiebos werd gekapt om stuifzand weer een kans te geven en de heidegebieden aan beide zijden van de grens weer met elkaar te verbinden. Ook wordt getracht de daling van het grondwaterpeil tegen te gaan en de [[eutrofiëring]] een halt toe te roepen.

Om kwaliteit van het water dat vanuit het nabije landbouwgebied van De Groote Meer bereikt te verbeteren werd in 2020 als kunstgreep een [[Zandfilter|filterbed]] van [[ijzerzand]], restproduct van [[drinkwater]]productie, bij het ven aangelegd. Hiertoe werd 1100 kuub ijzerzand in het gebied gebracht en 800 meter [[drainage]]buis ingegraven. De bedoeling is dat [[fosfaten]] daar tienallen jaren mee worden weg gefilterd.<ref>[https://www.zuidwesttv.nl/news/7437/116/IJzerzandfilter-moet-Groote-Meer-duurzaam-verfraaien Zuidwesttv.nl, ''IJzerzandfilter moet Groote Meer duurzaam verfraaien'', 19 maart 2020]</ref>


==Recreatie==
==Recreatie==
Regel 16: Regel 20:
*[http://www.grensparkzk.be/ Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide]
*[http://www.grensparkzk.be/ Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide]


{{Appendix}}
{{coor title dms|51|24|23.16|N|4|22|53.35|E|type:waterbody_scale:25000_region:NL}}
{{coor title dms|51|24|23.16|N|4|22|53.35|E|type:waterbody_scale:25000_region:NL}}

{{DEFAULTSORT:Groote Meer}}
{{DEFAULTSORT:Groote Meer}}

[[Categorie:Woensdrecht]]
[[Categorie:Woensdrecht]]
[[Categorie:Natuurgebied in Noord-Brabant]]
[[Categorie:Natuurgebied in Noord-Brabant]]

Versie van 31 mrt 2020 16:44

Heide in De Groote Meer

De Groote Meer is een natuurgebied ten oosten van Ossendrecht. Het 854 hectare grote landgoed is deels particulier eigendom en wordt beheerd door Natuurmonumenten.

De Groote Meer is een voormalig stuifzandgebied dat echter vanaf 1830 beplant werd met een productiebos van grove den. Hier en daar is het stuifzand nog actief en het reliëf toont hoogteverschillen van 12 tot 26 meter boven NAP. Het omvat ook twee vennen, Groote Meer en Kleine Meer genaamd. Vanaf 1930 en nog sneller vanaf 1970 vond verdroging en voedselverrijking van deze wateren plaats. Niettemin zijn de voor dit biotoop typische, maar steeds zeldzamer wordende planten als oeverkruid, riempjes, vlottende bies en witte waterranonkel nog aanwezig. De watervogels dodaars, geoorde fuut, tafeleend, wintertaling en slobeend broeden er. In de bossen broeden havik, boomvalk, sperwer, bosuil, nachtzwaluw, boomklever en boomleeuwerik.

Groote en Kleine Meer werden reeds in 1623 in een document genoemd in verband met de visrechten. Het Groote Meer werd ook Sustermere (zustermeren) genoemd, omdat het bij enige droogte om twee van elkaar gescheiden meren gaat. De meren vormden een bron van geschil tussen de Abdij van Tongerlo en het Mariaklooster. Een derde ven, ten westen van het Groote Meer gelegen, is het Zwaluwmeer.

Kortenhoeff (104 ha) behoort ook tot het gebied. Hierin ligt het Wasven, dat door eutrofiëring sterk achteruit was gegaan. In 1980 kwam Kortenhoeff in bezit van Staatsbosbeheer. In 1989 werd de bodem afgeplagd en sindsdien is de flora deels hersteld.

Natuurherstel

Aangezien De Groote Meer grenst aan de Kalmthoutse Heide, werd het Belgisch-Nederlandse Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide ingesteld. In 2006 werd met natuurherstel begonnen, waarbij een deel van het productiebos werd gekapt om stuifzand weer een kans te geven en de heidegebieden aan beide zijden van de grens weer met elkaar te verbinden. Ook wordt getracht de daling van het grondwaterpeil tegen te gaan en de eutrofiëring een halt toe te roepen.

Om kwaliteit van het water dat vanuit het nabije landbouwgebied van De Groote Meer bereikt te verbeteren werd in 2020 als kunstgreep een filterbed van ijzerzand, restproduct van drinkwaterproductie, bij het ven aangelegd. Hiertoe werd 1100 kuub ijzerzand in het gebied gebracht en 800 meter drainagebuis ingegraven. De bedoeling is dat fosfaten daar tienallen jaren mee worden weg gefilterd.[1]

Recreatie

In het gebied zijn wandel- en fietspaden aangelegd en werden wandelroutes uitgezet.

Externe links