Pompcentrale: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
92 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(pompcentrales op grijze stroom leveren natuurlijk geen groene stroom)
Een '''pompcentrale''' is een [[waterkrachtcentrale]] waarin tijdens periodes met lage elektriciteitsvraag [[water]] wordt opgepompt naar een hoger gelegen [[spaarbekken]]. Als de elektriciteitsvraag hoog is, stroomt het water naar beneden en wordt met een [[generator (energietechniek)|generator]] elektriciteit opgewekt.
 
Deze techniek wordt ook gebruikt voor het afvlakken van de piekbelastingen van [[kolencentrale|kolen-]] en [[kerncentrale]]s. Hierdoor kunnen deze centrales zoveel mogelijk elektriciteit opwekken bij hun meest efficiënte [[motorvermogen|vermogen]]. Bijkomend voordeel voor de energiemaatschappijen is, dat in sommige landen de op deze manier opgewekte elektriciteit als groene stroom verkocht mag worden. Doordat wind- en zonneenergie weersafhankelijk zijn neemt het belang van pompcentrales toe.
 
Er bestaan ideeën om hetzelfde principe toe te passen in gesloten kolenmijnen, waarbij het water 's nachts naar een spaarbekken bovengronds wordt gepompt. Wanneer er piekbelasting is, stroomt het water weer de schacht van de kolenmijn in, waar het een turbine aandrijft die zo diep mogelijk in de schacht is geplaatst.
1.125

bewerkingen

Navigatiemenu