Obsessieve-compulsieve stoornis: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
10 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
Wikilink
k (Wijzigingen door 2A01:CB0D:37C:4500:85E4:8D07:7F5:2DF (Overleg) hersteld tot de laatste versie door CaptainBlackburn)
Label: Terugdraaiing
k (Wikilink)
Labels: Visuele tekstverwerker Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website Advanced mobile edit
De aard van de obsessieve onrust kan angst zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Het kan ook een onbestemd gevoel van onrust zijn, dat iets niet goed voelt of volledig op de juiste manier is uitgevoerd. Soms komt daar dan een magisch gevoel bij. "Ik moet het goed doen, want anders gebeurt er een ongeluk". OCS komt in verschillende vormen voor.
 
De dwangstoornis ingegeven door angst wordt wel het ''harm avoidance'' (HA) type genoemd, en anders het type ''not just right experience'' (NJRE) of ''feeling of incompleteness'' (INC). Er is altijd sprake van onrust, die iemand niet van zich af kan zetten (obsessies) en handelingen om de onrust kwijt te raken ([[Compulsie|compulsies]]). De obsessies kunnen uiterlijke handelingen betreffen, maar ook mentale. Voor anderen lijken de handelingen overbodig, maar voor de patiënt zijn ze van vitaal belang en moeten ze volgens een bepaald patroon worden uitgevoerd om vermeende nadelige gevolgen te voorkomen of om het gevoel dat het niet goed zit kwijt te raken. Voorbeelden zijn het zeer vaak controleren of een deur gesloten is of het overmatig vaak wassen van de handen (niet te verwarren met de specifieke [[smetvrees]] of [[mysofobie]]). Ook kan de handeling of gedachte een gevolg zijn van een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, zoals de angst om iets kwetsbaars als een kind iets ergs aan te doen.<ref>David Adam (2014). The Man Who Couldn't Stop. London. Pan Macmillan.</ref> OCS komt zowel bij kinderen, adolescenten als volwassenen voor, en veel OCS-volwassenen hadden ook in hun jeugd al OCS-symptomen.
 
==Oorzaken==
190

bewerkingen

Navigatiemenu