George de Hevesy: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
27 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k (→‎Biografie: spelfoutje)
Hevesy<ref>Nadat zijn vader een titel kreeg van keizer [[Frans Jozef I van Oostenrijk|Frans Jozef I]] veranderde deze de familienaam in Hevesy-Bischitz, later naar Hevesy.</ref> was het vijfde van de acht kinderen van de raadsheer Lajos (Louis) Bischitz en barones Eugénie (Jenny) Schossberger. Hij groeide op in Boedapest waar hij onderwijs genoot aan het Piariska Gimnázium en die hij in 1903 afrondde. Hij studeerde scheikunde voor een jaar aan de universiteit van Boedapest (1903/04) en enkele maanden aan de [[Humboldtuniversiteit te Berlijn|universiteit van Berlijn]] voordat hij terechtkwam op de [[universiteit van Freiburg]]. Daar kwam hij in contact met [[Ludwig Gattermann]], een Duits scheikundige op het gebied van organische en anorganische scheikunde.
 
In 1906 startte hij zijn promotieonderzoek onder supervisie van [[Georg Franz Julius Meyer]]; twee jaar later promoveerde hij bij hem met een proefschrift over het chemische gedrag van natriumhydroxide in gefuseerd natriummetaal. Aansluitend kreeg Hevesy een aanstelling bij [[ETH Zürich]]. Na twee jaar vertrok hij naar de [[Universiteit Karlsruhe|Technische Hogeschool in Karlsruhe]] om te werken met [[Fritz Haber]]. Al snel realiseerde hij zich dat hij niet over de benodigde onderzoekstechnieken beschikte voor de elektronenemissiestudie die Haber voor hem had opgezet.
 
Met toestemming van Haber liet Hevesy zich overplaatsen naar de [[Universiteit van Manchester]], waar hij zich aansloot bij de groep van [[Ernest Rutherford]]. Daar werkte hij nauw samen met [[Frederick Soddy]], [[Henry Moseley]], [[Hans Wilhelm Geiger]] en raakte bevriend met [[Niels Bohr]]. Het was hier dat hij met zijn onderzoek begon die de rest van zijn leven zou bezighouden en het was Rutherford die hem de weg wees.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu