Korosten: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pagina aangemaakt.
(geen verschil)

Versie van 18 apr 2020 18:37

Korosten
Ко́ростень
Korosten (Oekraïne)
Korosten
Situering
Land Oekraïne
Provincie Zjytomyr
Regio Korosten
Coördinaten 50° 57′ NB, 28° 38′ OL
Algemeen
- land 42,31 km²
Inwoners
(2018)
63.525
(1.870 inw./km²)
Hoogte 174 m
Burgemeester Wolodymyr Moskalenko
Overig
Postcode(s) 11500 en 11503
Netnummer(s) +380 4142

Korosten (Oekraïens: Ко́ростень, historisch ook Iskorosten; Pools: Korosteń) is een stad in de provincie Zjytomyr aan de rivier de Uzh in het noorden van Oekraïne. Korosten had in 2018 63.525 inwoners. Volgens de volkstelling van 1926 vormden de joden toen de meerderheid van de bevolking van Korosten. Oekraïense nationalisten van de UPA doodden 238 joden tijdens de pogrom in augustus 1941.

Historie

De stad werd meer dan een millennium geleden gesticht en was de hoofdstad van de Drevlyanen, een oude Slavische stam die later in Kievan Rus ′ werd opgenomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Korosten bezet door het Duitse leger van 7 augustus 1941 tot 28 december 1943 (het werd kort gevangen genomen door het Rode Leger tijdens het offensief van Kiev op 17 november 1943, (maar ze moesten zich terugtrekken na een sterke Duitser Tegenaanval). De stad is tijdens de oorlog verwoest. Na het nucleaire incident in Tsjernobyl, dat op ongeveer 90 kilometer verderop, in mei 1986, werd de stad uitgeroepen tot gebied van vrijwillige evacuatie, omdat ze aanzienlijke gevolgen had gehad.

Economie

Industriepark Korosten (KIP) is een industriezone binnen de stad. Totale oppervlakte - 246 hectare (0,94 vierkante mijl). Het conceptontwerp van het park is ontwikkeld door het Tsjechische ontwerpbureau DHV. Het project beoogt de oprichting van het grondgebied van de hightech-ondernemingen van het KIP, ondernemingen van de lichte en middelzware industriële productie - de assemblage, integratie, oppervlakteverwerking, lichttechniek en elektrische industrie.. De bouw van een fabriek voor het vervaardigen van MDF-platen is bijna voltooid. Deze fabriek wordt de eerste fabrikant van MDF-platen in Oekraïne.

Aardappelpannekoeken festival

Jaarlijks wordt op de derde zaterdag van september in het stadspark het festival Internationale Aardappelpannenkoeken (Oekraïens: деруни, translit. Deruni ’) gehouden.

De grootste intriges van het festival is echter de competitie om de lekkerste pannenkoek. Jury bepaalt de winnaar. Voor een paar hryvnia's kan elke proever een patent krijgen en zo jurylid worden. Verschillende wedstrijden, tentoonstellingen, het proeven van traditionele Polesische dranken, tentoonstellingen en uitvoeringen door volksmuziekensembles worden uitgevoerd.

Bronvermelding

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Korosten op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.