Korosten: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
39 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
taal, links
(+ categorie.)
(taal, links)
}}
 
'''Korosten''' ([[Oekraïens]]: '''Ко́ростень''', historisch ook '''Iskorosten'''; [[Pools]]: '''Korosteń''') is een stad in de provincie [[Zjytomyr]] aan de rivier de [[UzhOezj]] in het noorden van [[Oekraïne]]. Korosten had in 2018 63.525 inwoners. Volgens de volkstelling van 1926 vormden de [[joden]] toen de meerderheid van de bevolking van Korosten. Oekraïense nationalisten van dehet [[UPAOekraïense Opstandelingenleger]] doodden 238 joden tijdens de [[pogrom]] in augustus 1941.
 
== Historie ==
De stad werd meer dan een [[millennium]] geleden gesticht en was de hoofdstad van de [[Drevljanen]], een oude Slavische stam.
De stad werd meer dan een [[millennium]] geleden gesticht en was de hoofdstad van de [[Drevljanen|Drevlyanen]], een oude Slavische stam die later in Kievan Rus ′ werd opgenomen. Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] werd Korosten bezet door het Duitse leger van 7 augustus 1941 tot 28 december 1943 (het werd kort gevangen genomen door het [[Rode Leger (Sovjet-Unie)|Rode Leger]] tijdens het offensief van [[Kiev]] op 17 november 1943, (maar ze moesten zich terugtrekken na een sterke Duitser Tegenaanval). De stad is tijdens de oorlog verwoest. Na het nucleaire incident in [[Kernramp van Tsjernobyl|Tsjernobyl]], dat op ongeveer 90 kilometer verderop, in mei 1986, werd de stad uitgeroepen tot gebied van vrijwillige evacuatie, omdat ze aanzienlijke gevolgen had gehad.
 
De stad werd meer dan een [[millennium]] geleden gesticht en was de hoofdstad van de [[Drevljanen|Drevlyanen]], een oude Slavische stam die later in Kievan Rus ′ werd opgenomen. Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] werd Korosten bezet door het Duitse leger van 7 augustus 1941 tot 28 december 1943. (hetHet werd kort gevangen genomenheroverd door het [[Rode Leger (Sovjet-Unie)|Rode Leger]] tijdens het offensief van [[Kiev]] op 17 november 1943, (maar zedeze moesten zich terugtrekken na een sterke DuitserDuitse Tegenaanval)tegenaanval. De stad is tijdens de oorlog verwoest. Na het nucleaire incident in [[Kernramp van Tsjernobyl|Tsjernobyl]], dat op ongeveer 90 kilometer verderop, in mei 1986, werd de stad uitgeroepen tot gebied van vrijwillige evacuatie, omdat ze aanzienlijke gevolgen had gehad.
 
Na het [[Kernramp van Tsjernobyl|nucleaire incident in Tsjernobyl]] in mei 1986, dat ongeveer 90 kilometer verderop plaatsvond, werd de stad uitgeroepen tot gebied van vrijwillige evacuatie.
 
== Economie ==
[[Het Industriepark Korosten]] (KIP) is een [[Industriegebied|industriezone]] binnen de stad. TotaleDe totale oppervlakte -is 246 hectare (0,94 vierkante mijl). Het conceptontwerp van het park is ontwikkeld door het Tsjechische ontwerpbureau DHV. Het project beoogt de oprichting vanop het grondgebied van de hightech-ondernemingen van het KIP, ondernemingen van de lichte en middelzware industriële productie - de, [[Assemblage (kunst)|assemblage]], integratie, oppervlakteverwerking, lichttechniek en elektrische industrie.. De bouw van een fabriek voor het vervaardigen van [[Medium-Density Fibreboard|MDF]]-platen is bijna voltooid. Deze fabriek wordt de eerste fabrikant van [[MDF-platen]] in Oekraïne.
 
== Aardappelpannekoekjesfestival ==
== Aardappelpannekoeken festival ==
Jaarlijks wordt op de derde [[zaterdag]] van [[september]] in het stadspark het Internationale festival Internationalevan de Aardappelpannenkoeken[[Aardappelpannenkoekje|aardappelpannenkoekjes]] (Oekraïens: деруни, translit. Deruni''Deroeni'' ) gehouden.
 
DeHet grootste intrigeshoogtepunt van het festival is echter de competitie om de lekkerste pannenkoekpannenkoekjes. JuryEen jury bepaalt de winnaar. Voor een paar [[Oekraïense grivna|hryvnia]]'s kan elke proever een patentcertificaat krijgen en zo jurylid worden. Verschillende wedstrijden, tentoonstellingen, het proeven van traditionele [[Polesië|Polesische]] dranken, tentoonstellingen en uitvoeringen door volksmuziekensembles worden uitgevoerd.
 
== Bronvermelding ==
74.333

bewerkingen

Navigatiemenu