WWE: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
612 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
 
== Geschiedenis ==
=== Capitol Wrestling Corporation (1953-1963) ===
=== Beginjaren ===
[[Bestand:Mrmcmahon092407.jpg|thumb|260px|[[Vince McMahon]], oprichter van Titan Sports Inc. en huidig eigenaar van WWE.]]
Het bedrijf begon in 19521953 onder de naam ''Capitol Wrestling Corporation'', dat gepromoot werd onder de vlag van de ''World Wide Wrestling Federation'' (WWWF) en later de ''World Wrestling Federation'' (WWF). In 1982 werd het verkocht aan ''Titan Sports'', dat later de naam WWF veranderde in ''World Wrestling Federation Entertainment'', voordat het in 2002 ''World Wrestling Entertainment'' ging heten, op 7 april 2011 vereenvoudigd tot de afkorting '''WWE'''.
 
WWE organiseert wekelijks vijf shows: ''[[WWE Raw|Raw]]'' ([[USA Network]]), ''[[WWE SmackDown|SmackDown Live]]'' ([[FOX]]), ''[[WWE NXT|NXT]]'' (op [[WWE Network]]), ''[[WWE Superstars|Superstars]]'' (op WWE.com) en ''[[WWE Main Event|Main Event]]'' (op WWE.com). Deze shows worden uitgezonden over de hele wereld, in Nederland voorheen door [[Eurosport]] en ook een tijdje door RTL 7. Sinds het voorjaar van 2019 wordt op woensdagavond een samenvatting van ''Raw'' en ''SmackDown!'' uitgezonden in België door [[Zes (televisiezender)|Zes]], afleveringen van de voorgaande week nota bene. Voorts organiseert WWE vrijwel iedere maand een zogenoemde [[pay-per-view]]-show, waarbij de kijker betaalt om deze te kunnen zien. De shows worden dus niet uitgezonden op de gratis kanalen. WWE organiseert iedere week ook een tiental shows in de [[Verenigde Staten]] en organiseert ook jaarlijks shows in [[Europa (werelddeel)|Europa]].
 
=== Capitol Wrestling Corporation ===
[[1900-1909|Begin 20e eeuw]] was [[Roderick McMahon|Roderick James "Jess" McMahon]] bokspromotor en in 1926 begon hij samen te werken met [[Tex Rickard]] om het [[boksen]] te promoten in [[Madison Square Garden]]. De eerste wedstrijd tijdens hun samenwerking was een kampioenschap lichtzwaargewicht tussen Jack Delaney en Paul Berlenbach.
 
Een paar jaar eerder, rond 1920, introduceerde professioneel worstelaar [[Toots Mondt|Joseph Raymond "Toots" Mondt]] een nieuwe uitdaging in het professioneel worstelen, die hij de "Slam Bang Western Style Wrestling" noemde, om de toeschouwers meer amusement te bieden. Mondt vormde dan met [[Ed Lewis (worstelaar)|Ed Lewis]] en zijn [[Manager (professioneel worstelen)|manager]] [[Billy Dandow]] een [[Worstelorganisatie|organisatie in het professioneel worstelen]]. Het lukte hen verscheidene worstelaars een contract te laten ondertekenen. Mondt vormde in [[New York (stad)|New York]] partnerschappen met verschillende andere promotors, onder wie Jack Curley. Toen Curley overleden was, nam Mondt het promotiewerk over met de hulp van verscheidene ''bookers'', onder wie Jess McMahon.
 
In 19521953 richtten Jess McMahon en Toots Mondt de '''Capitol Wrestling Corporation Ltd''' (CWC) op. De CWC vergezelde in 1953 de [[National Wrestling Alliance]] (NWA). In november 1954 overleed Jess McMahon, waarop Ray Fabbiani, een van McMahons collega's, ervoor zorgde dat [[Vince McMahon Sr.|Vincent James McMahon]] (McMahon Sr.) de plaats van zijn vader innam. McMahon Sr. en Mondt waren een succesvolle combinatie en niet lang daarna hadden ze ongeveer 70% van de NWA in handen. Dat leidde tot een dominante positie in de zeer populaire noordoostelijke regio.
 
=== World Wide Wrestling Federation (1963-1979) ===
De NWA promootte eigenlijk sterke ''[[Lijst van termen in het professioneel worstelen#S|shooters]]'' als kampioenen. In 1961 besliste het NWA-bestuur om de titel aan [[Buddy Rogers (worstelaar)|"Nature Boy" Buddy Rogers]] te geven. De rest van de NWA was niet blij met Mondt, omdat hij op een vreemde manier Rogers de toestemming gaf om buiten het noordoosten te worstelen. Mondt en McMahon wilden dat Rogers het NWA World Championship behield, maar Rogers offerde zijn gestorte $25.000 niet graag op (titelhouders kregen op dat moment een gestorte betaling als ze gekroond werden als kampioen). Op 24 januari 1963 verloor Rogers in [[Ontario]] (Canada) het NWA World Heavyweight Championship aan [[Lou Thesz]] in een 'one-fall' match, wat ertoe leidde dat Mondt, McMahon en de CWC onder protest de NWA verlieten en het '''World Wide Wrestling Federation''' (WWWF) oprichtten.
 
Eind [[1960-1969|jaren zestig]] verliet Mondt het bedrijf. Ondanks afscheiding van de WWWF van de NWA, vergezelde McMahon Sr. in 1971 opnieuw de federatie. Op de aangekondigde vergadering van de NWA in 1983 trokken de McMahons en WWF-werknemer [[Jim Barnett]] zich volledig terug uit de federatie. Door marketingplannen in maart 1979 werd de ''World Wide Wrestling Federation'' omgedoopt in '''World Wrestling Federation''' (WWF).
 
=== World Wrestling Federation (1979-2002) ===
 
==== Overgang (1979-1982) ====
[[Bestand:Hulk Hogan July 2010.jpg|thumb|Hulk Hogan in 2010]]
De zoon van Vincent J. Mahon, [[Vince McMahon|Vincent K. McMahon]], richtte op 21 februari 1980 ''Titan Sports, Inc.'' op en verwierf op 6 juni 1982 de ''Capitol Wrestling Corporation Ltd.'' van zijn vader en andere aandelen van de aandeelhouders ([[Arnold Skaaland]], [[Robert Marella|Gorilla Monsoon]] en Phil Zacko).
Andere promotors waren furieus toen McMahon de WWF-televisieshows begon uit te brengen via televisiestations in de Verenigde Staten, in gebieden buiten die van WWF's traditionele noordoostelijke bolwerk. McMahon begon ook videobanden van WWF-evenementen buiten het noordoosten te verkopen door middel van zijn distributiebedrijf Coliseum Video. Hij brak effectief de ongeschreven regel van het regionalisme waarop de hele industrie was gebaseerd. McMahon gebruikte de inkomsten uit reclame, televisiecontracten en videoverkoop om op een oneerlijke manier talenten van zijn rivaliserende promotors voor zich te winnen. De landelijke worstelpromotors werden nu rechtstreekse concurrentie van de WWF.
 
==== The Golden Era (1982-1992) ====
Omdat [[Hulk Hogan]] door zijn verschijning in ''[[Rocky III]]'' internationale bekendheid genoot, haalde McMahon hem ertoe over om een overeenkomst met de WWF te sluiten. [[Jesse Ventura]] (die door een longaandoening nog nauwelijks worstelde in de WWF), ging met pensioen en werd naast Gorilla Monsoon en Vince McMahon commentator bij wedstrijden. Hij verving de gepensioneerde [[Bruno Sammartino]] als commentator. [[Andre the Giant]], [[Jimmy Snuka]], [[Don Muraco]], [[Paul Orndorff]], [[Greg Valentine]], [[Ricky Steamboat]], [[The Iron Sheik]] en vele anderen sloten zich aan bij de WWF. Hogan was duidelijk McMahons favoriet en sommigen vroegen zich af of de WWF het nationale en internationale succes zonder Hogan kon behouden.
 
De oorspronkelijke (eerste) WrestleMania, gehouden in 1985, was een doorslaand succes. Dit evenement wordt soms gezien als het echte beginpunt van McMahons zogenaamde "sportamusement", dat haaks stond op de voorkeur van zijn vader voor puur worstelen. WrestleMania II, in 1986, met onder anderen Hulk Hogan tegen [[King Kong Bundy]], in een stalen kooi, werd ook een succes. In 1987 kwam de WWF met [[WrestleMania III]], in [[Madison Square Garden]], waarin kampioen Hulk Hogan het opnam tegen André the Giant, die in 15 jaar nog nooit was verslagen, tijdens het 'Main Event' (de hoofdwedstrijd van het evenement), dat gadegeslagen werd door 33 miljoen kijkers, wat nog steeds het record is voor de meest bekeken worstelwedstrijd van Noord-Amerika.
 
==== NieuweNew generatieGeneration Era (1992-1997) ====
In 1994 bereikte WWF een dieptepunt door beschuldigingen van [[steroïde]]gebruik en er waren ook beschuldigingen van seksuele intimidatie door WWF-medewerkers. McMahon werd uiteindelijk vrijgesproken, maar de gebeurtenissen waren vanuit het oogpunt van [[public relations]] een nachtmerrie voor de WWF. Het steroïdeschandaal kostte de WWF in korte tijd ongeveer $5 miljoen. Ter compensatie verlaagde McMahon de lonen van zowel de worstelaars als de bedienden met bijna 40% (en ongeveer 50% voor de managers, zoals [[Bobby Heenan]] en [[Jimmy Hart]], die beiden de WWF verlieten). Dit had tot gevolg dat tussen 1994 en 1997 meerdere WWF-worstelaars naar de [[World Championship Wrestling]] (WCW) overstapten. In deze periode promootte de WWF zichzelf onder het vaandel van "The New WWF Generation", met daarbij namen als [[Shawn Michaels]], [[Kevin Nash|Diesel]], [[Scott Hall|Razor Ramon]], [[Bret Hart]] en [[The Undertaker]]. In een poging om hen en andere jonge talenten tot nieuwe supersterren van de WWF te maken, begon de WWF in te spelen op de leeftijdsbeperkingen, waarmee voormalige WWF-worstelaars, zoals [[Hulk Hogan]] en [[Randy Savage]] (die op dat moment voor WCW werkten), werden geconfronteerd.
 
==== Monday Night Wars ====
{{Zie hoofdartikel|Monday Night Wars}}
In 19941992 bereikte WWF een dieptepunt door beschuldigingen van [[steroïde]]gebruik en er waren ook beschuldigingen van seksuele intimidatie door WWF-medewerkers. McMahon werd uiteindelijk vrijgesproken, maar de gebeurtenissen waren vanuit het oogpunt van [[public relations]] een nachtmerrie voor de WWF. Het steroïdeschandaal kostte de WWF in korte tijd ongeveer $5 miljoen. Ter compensatie verlaagde McMahon de lonen van zowel de worstelaars als de bedienden met bijna 40% (en ongeveer 50% voor de managers, zoals [[Bobby Heenan]] en [[Jimmy Hart]], die beiden de WWF verlieten). Dit had tot gevolg dat tussen 1994 en 1997 meerdere WWF-worstelaars naar de [[World Championship Wrestling]] (WCW) overstapten. In deze periode promootte de WWF zichzelf onder het vaandel van "The New WWF Generation", met daarbij namen als [[Shawn Michaels]], [[Kevin Nash|Diesel]], [[Scott Hall|Razor Ramon]], [[Bret Hart]] en [[The Undertaker]]. In een poging om hen en andere jonge talenten tot nieuwe supersterren van de WWF te maken, begon de WWF in te spelen op de leeftijdsbeperkingen, waarmee voormalige WWF-worstelaars, zoals [[Hulk Hogan]] en [[Randy Savage]] (die op dat moment voor WCW werkten), werden geconfronteerd.
 
Met het debuut van het kabelprogramma ''[[WWE Raw|WWF Monday Night Raw]]'' in 1993 zette de WWF een belangrijke stap in het professioneel worstelen op televisie. Na het succes dat hiermee was behaald, ging WCW in 1995 in de tegenaanval met de start van zijn eigen kabelprogramma op de maandagavond, ''WCW Monday Nitro'', dat op hetzelfde tijdstip als ''Raw'' werd uitgezonden. De twee programma's bleven winst maken tot medio 1996. Daarna begon het WCW-programma 84 weken lang te domineren, mede als gevolg van de introductie van de [[New World Order (worstelteam)|New World Order]], een ''[[Lijst van termen in het professioneel worstelen#S|stable]]'' geleid door de voormalige WWF-worstelaars [[Hulk Hogan]], [[Scott Hall]] en [[Kevin Nash]].
 
==== The Attitude Era (1997-2002) ====
In de loop van de jaren negentig werden er nieuwe vetes en wedstrijdtypen ontwikkeld en zo begon het nieuwe ''[[Attitude Era]]'' in het worstelen. De liefhebbers van de WWF leken de voorkeur te geven aan de zogenaamde "bad guys" boven de "good boys". De creatieve veranderingen werden ingevoerd door de staf van de WWF. Het worstelen kreeg meer het karakter van "straatvechten" en de nadruk kwam meer te liggen op "negatief gedrag", hoewel het oorspronkelijke concept van professioneel worstelen overeind bleef. In 1997 bleven de financiële inkomsten van de WWF laag en de voortdurende zware verliezen hadden gevolgen voor de populariteit van de WWF ten opzichte van WCW. Nog jaren later gaven veel worstelaars toe dat ze er niet van op de hoogte waren geweest hoe dicht het bedrijf op het randje van een faillissement had gebalanceerd. In 1996 en 1997 verloor de WWF veel van haar talent aan WCW, onder wie Razor Ramon ([[Scott Hall]]), Diesel ([[Kevin Nash]]), Psycho Sid ([[Sid Eudy]]), Alundra Blayze ([[Debra Ann Miceli|Debra Miceli]]) en Rick Rude ([[Rick Rude|Richard Rood]]). De WWF verving hen door voormalige WCW-talenten als Vader ([[Big Van Vader|Leon White]]), [[Stone Cold Steve Austin]], [[Brian Pillman]], Mankind ([[Mick Foley]]) en Farooq ([[Ron Simmons]]). De WWF herwon langzaam haar populariteit.
[[Bestand:1999 WWF Smackdown (WWE).jpg|thumb|175px|[[WWE SmackDown|SmackDown!]]-show in 1999]]Op 29 april 1999 keerde de WWF terug naar televisie via de antenne met de lancering van een programma dat bekendstaat als ''[[WWE SmackDown|SmackDown!]]'' op het jonge [[United Paramount Network|UPN]]-netwerk. Het donderdagavondprogramma werd op 26 augustus 1999 een wekelijkse serie. Het leidde tot verdere concurrentie om de kijkcijfers met het WCW-programma ''[[WCW Thunder]]''.
[[Bestand:1999 WWF Smackdown (WWE).jpg|thumb|175px|[[WWE SmackDown|SmackDown!]]-show in 1999]]
 
==== SmackDown! ====
Op 29 april 1999 keerde de WWF terug naar televisie via de antenne met de lancering van een programma dat bekendstaat als ''[[WWE SmackDown|SmackDown!]]'' op het jonge [[United Paramount Network|UPN]]-netwerk. Het donderdagavondprogramma werd op 26 augustus 1999 een wekelijkse serie. Het leidde tot verdere concurrentie om de kijkcijfers met het WCW-programma ''[[WCW Thunder]]''.
 
==== Overname van WCW en ECW ====
In de herfst van 1999 keerde de ''Attitude Era'' het tij van de ''Monday Night Wars'' ten gunste van de WWF. Nadat [[Time Warner]] gefuseerd was met [[AOL]], werd de zeggenschap van [[Ted Turner]] over WCW aanzienlijk kleiner. Het pas gefuseerde bedrijf kondigde aan om WCW in zijn geheel te verkopen. Hoewel Eric Bischoff in maart 2001 bijna een overeenkomst had bereikt over de koop van het bedrijf, nam de WWF WCW van AOL Time Warner over voor een bedrag van rond de $7 miljoen. Kort na de [[WrestleMania X-Seven]] lanceerde de WWF ''[[The Invasion (professioneel worstelen)|The Invasion]]'', een verhaallijn over de integratie van nieuwe talenten van het WCW- en ECW-rooster. Met deze aankoop werd de WWF nu de grootste worstelfederatie in de wereld. De activa van [[Extreme Championship Wrestling]] (ECW), dat opgedoekt was na het indienen van faillissementbescherming in april 2001, werden midden 2003 door WWE opgekocht.
 
=== World Wrestling Entertainment (2002-heden) ===
==== Merkextensie en Ruthless Aggression Era ====
In maart 2002, ongeveer twee maanden voor de naamsverandering, besloot WWE om twee aparte "merken" (''brands'') in het leven te roepen, Raw en SmackDown!, in verband met de overvloed aan overgebleven talenten van ''Invasion''. Een en ander staat bekend als de ''[[WWE Brand Extension]]''. Ondanks het vertrek van veel van de oorspronkelijke talentvolle worstelaars in 2004, bleef WWE shows scheiden. Er ontstond ook een jaarlijkse ''[[WWE Draft|Draft Lottery]]'' (trekkingsloterij). Op 26 mei 2006 kondigde WWE de herlancering van Extreme Championship Wrestling als een WWE-merk aan. Het nieuwe [[ECW (WWE)|ECW]]-programma werd tot 16 februari 2010 wekelijks op dinsdagavond internationaal en in Verenigde Staten op [[Syfy]] uitgezonden. Op televisie stond deze periode bekend als het ''Ruthless Aggression Era'' en trad chronologisch in de plaats van het ''Attitude Era''. De periode spreidt zich uit van 2002 tot 2008 en borduurde voort op de succesformule van het ''Attitude Era''.
Op 25 mei 2016 deelde WWE een video die vermeldde dat Smackdown live zou gaan op dinsdagavond (startend 19 juli 2016). Raw en Smackdown zouden zoals in 2002 weer aparte roosters en eigen storylines hebben. Op 20 juni 2016 postte WWE een artikel waarin vermeld stond dat deze draft zou doorgaan op dinsdag 19 juli 2016, de eerste live-aflevering van Smackdown.
 
==== Rechtszaak over de naam ====
In 2000 begon het [[World Wide Fund for Nature]], een milieuorganisatie, in [[Verenigd Koninkrijk|Groot-Brittannië]] een proces tegen World Wrestling Federation Entertainment Inc. Het World Wide Fund en de World Wrestling Federation gebruikten beide sinds 1979 de afkorting WWF. Het laatste televisie-evenement met het WWF-logo was het [[pay-per-view]]programma ''[[Insurrextion 2002]]'' in Groot-Brittannië. Op 5 mei 2002 zette het bedrijf de marketingcampagne "Get The F Out" in gang en werden alle verwijzingen op de website veranderd van "WWF" in "WWE", waarbij ook het internetadres van wwf.com in wwe.com werd gewijzigd. De volgende dag verscheen een persbericht over de officiële naamsverandering, van World Wrestling Federation Entertainment, Inc. in '''World Wrestling Entertainment, Inc.''' of WWE, en de wijziging werd later die dag bekendgemaakt in een televisie-uitzending van ''Monday Night Raw''.
 
==== Merkextensie en Ruthless Aggression Era(2002-heden) ====
==== High-definition en nieuwe programma's ====
In maart 2002, ongeveer twee maanden voor de naamsverandering, besloot WWE om twee aparte "merken" (''brands'') in het leven te roepen, Raw en SmackDown!, in verband met de overvloed aan overgebleven talenten van ''Invasion''. Een en ander staat bekend als de ''[[WWE Brand Extension]]''. Ondanks het vertrek van veel van de oorspronkelijke talentvolle worstelaars in 2004, bleef WWE shows scheiden. Er ontstond ook een jaarlijkse ''[[WWE Draft|Draft Lottery]]'' (trekkingsloterij). Op 26 mei 2006 kondigde WWE de herlancering van Extreme Championship Wrestling als een WWE-merk aan. HetOp nieuwe21 [[ECWjanuari (WWE)|ECW]]-programma2008 werdmaakte totWWE 16de februarioverstap 2010 wekelijks op dinsdagavond internationaal en in Verenigde Staten opnaar [[SyfyHigh-definition television|HD-televisie]] uitgezonden. Op televisie stond deze periode bekend als het ''Ruthless Aggression Era'' en trad chronologisch in de plaats van het ''Attitude Era''. De periode spreidt zich uit van 2002 tot 2008 en borduurde voort op de succesformule van het ''Attitude Era''.
Op 21 januari 2008 maakte WWE de overstap naar [[High-definition television|HD-televisie]]. Alle televisieshows en pay-per-viewprogramma's worden in HD uitgezonden.
 
Het nieuwe [[ECW (WWE)|ECW]]-programma werd tot 16 februari 2010 wekelijks op dinsdagavond internationaal en in Verenigde Staten op [[Syfy]] uitgezonden. Op televisie stond deze periode bekend als het ''Ruthless Aggression Era'' en trad chronologisch in de plaats van het ''Attitude Era''. De periode spreidt zich uit van 2002 tot 2008 en borduurde voort op de succesformule van het ''Attitude Era''.
Op 19 december 2008 was aangekondigd dat WWE en [[WGN America]] een akkoord hadden bereikt om met ''[[WWE Superstars]]'' een nieuwe wekelijks programma te maken. Op 2 februari 2010 werd aangekondigd dat dit ''[[WWE NXT]]'' zou worden. NXT nam de plaats in van het ECW-programma. Dat werd door Vince McMahon bekendgemaakt tijdens de voorlaatste aflevering van ECW.
 
Op 7 april 2011 kondigde het bedrijf aan dat de naam ''World Wrestling Entertainment, Inc.'' verkort zou worden tot '''WWE, Inc.''' World Wrestling Entertainment is echter nog steeds de wettelijke naam van het bedrijf.
Op 3 oktober 2012 werd de eerste uitzending van ''[[WWE Main Event]]'' uitgezonden door [[ION Television]].
 
Op 25 mei 2016 deelde WWE een video die vermeldde dat Smackdown live zou gaan op dinsdagavond (startend 19 juli 2016). Raw en Smackdown zouden zoals in 2002 weer aparte roosters en eigen storylines hebben. Op 20 juni 2016 postte WWE een artikel waarin vermeld stond dat deze draft zou doorgaan op dinsdag 19 juli 2016, de eerste live-aflevering van Smackdown.
=== WWE ===
Op 7 april 2011 kondigde het bedrijf aan dat de naam ''World Wrestling Entertainment, Inc.'' verkort zou worden tot '''WWE, Inc.''' World Wrestling Entertainment is echter nog steeds de wettelijke naam van het bedrijf.
 
In juni 2016 werden de [[WWE Draft]] en [[WWE Brand Extension]] terug ingevoerd, waardoor het bedrijf opnieuw haar twee belangrijkste shows ''[[WWE Raw|Monday Night Raw]]'' en ''[[WWE SmackDown|Tuesday Night SmackDown! Live]]'' - voorheen ''Friday Night SmackDown!'' afzonderlijk promootte met worstelaars die exclusief actief zijn in een van beide shows.
192

bewerkingen

Navigatiemenu