Hyperinflatie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
8 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
(Alinea oplossingen toegevoegd)
 
== Oplossingen ==
Hyperinflatie ontstaat in de meeste gevallen door overheden die meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Om het tekort aan te vullen wordt de geldpers aangezet. Een oplossing om uit de hyperinflatie te komen is te zorgen voor een lager begrotingstekort. <ref name=BBCEND>{{en}} BBC [https://www.bbc.com/news/business-45523636 How do you solve catastrophic hyperinflation?, 22 september 2018], geraadpleegd op 14 mei 2020</ref> Dit kan gebeuren door belastingen te verhogen of de uitgaven te verlagen. Beide zijn weinig populaire maatregelen en vereist veel vasthoudendheid bij politici en de regering.
 
De centrale banken spelen ook een rol, zij brengen extra geld – indirect - in omloop. In de Weimarrepubliek nam de RijksbankReichsbank de staatsobligaties[[staatsobligatie]]s in die de banken van de staat hadden gekocht. In ruil voor de obligaties[[obligatie]]s kregen de banken geld wat weer werd uitgeleend aan de staat, bedrijven en particulieren.
 
Bij de bevolking ontbreekt het [[Fiduciair geld|vertrouwen in het geld]], het geld wordt zo snel als mogelijk weer uitgegeven vanwege de verwachte waardevermindering. Om het vertrouwen te herstellen zal de staat met concrete en zichtbare maatregelen moeten komen om het tekort terug te dringen. Verder helpt de koppeling van het geld met goud of buitenlandse valuta zoals in [[Hongarije]] in 1946 of in de [[Weimarrepubliek]] werd een link gelegd met land.<ref name=BBCEND/> De introductie van een nieuwe munt is belangrijk omdat de oude munt negatieve associaties heeft met de hyperinflatie en het heeft als praktisch voordeel dat de prijzen de toevoeging van miljoen of miljard verliezen.
24.861

bewerkingen

Navigatiemenu