SC Vorwärts Breslau: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
StrepuBot (overleg | bijdragen)
k Verouderde parameter; cosmetische wijzigingen
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 20: Regel 20:


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==
De club werd opgericht in [[1910]] en speelde lange tijd in de schaduw van succesvollere stadsrivalen. In 1933 werd de [[Gauliga]] ingevoerd als nieuwe hoogste klasse. Vorwärts plaatste zich hiervoor en werd vijfde op tien clubs. Het [[Gauliga Schlesien 1934/35|volgende seizoen]] werd de club vicekampioen achter [[Vorwärts-Rasensport Gleiwitz|Vorwärts-RaSpo Gleiwitz]]. Hierna ging het bergaf met Vorwärts tot een degradatie volgde in [[Gauliga Schlesien 1937/38|1937/38]]. In 1940 promoveerde de club opnieuw, maar werd voorlaatste en degradeerde opnieuw. Hierna werd de [[Gauliga Schlesien]] opgeheven en verder onderverdeeld door de ontwikkelingen in de [[Tweede Wereldoorlog]]. Vorwärts slaagde er in 1943 in te promoveren naar de [[Gauliga Niederschlesien]] die voor dat seizoen in vier reeksen opgedeeld was. Vorwärts werd groepswinnaar en speelde de finale van Breslau tegen [[Breslauer SpVgg 02]] en verloor deze met duidelijke 0-8 en 2-4 cijfers.
De club werd opgericht in [[1910]] en speelde vanaf 1920 in de hoogste klasse van de [[Breslaus voetbalkampioenschap|Breslause competitie]]. De club eindigde meestal in de middenmoot. In 1928 werd de club vijfde. Het volgende seizoen kwalificeerde de club zich voor de [[Midden-Silezisch voetbalkampioenschap 1928/29|Midden-Silezische competitie]] en verloor daar van [[Breslauer SpVgg Komet 05]]. De volgende jaren eindigde de club weer in de middenmoot.
In 1933 werd de [[Gauliga Schlesien]] ingevoerd als nieuwe hoogste klasse, waarvoor enkel de top vier zich plaatste. Vorwärts was erbij en plaatste zich voor enkele traditieclubs. In het eerste jaar werden ze vijfde op tien clubs. Het [[Gauliga Schlesien 1934/35|volgende seizoen]] werd de club vicekampioen achter [[Vorwärts-Rasensport Gleiwitz|Vorwärts-RaSpo Gleiwitz]]. Hierna ging het bergaf met Vorwärts tot een degradatie volgde in [[Gauliga Schlesien 1937/38|1937/38]]. In 1940 promoveerde de club opnieuw, maar werd voorlaatste en degradeerde opnieuw. Hierna werd de [[Gauliga Schlesien]] opgeheven en verder onderverdeeld door de ontwikkelingen in de [[Tweede Wereldoorlog]]. Vorwärts slaagde er in 1943 in te promoveren naar de [[Gauliga Niederschlesien]] die voor dat seizoen in vier reeksen opgedeeld was. Vorwärts werd groepswinnaar en speelde de finale van Breslau tegen [[Breslauer SpVgg 02]] en verloor deze met duidelijke 0-8 en 2-4 cijfers.


Het volgende seizoen werd niet meer gespeeld. Na het einde van de oorlog werd Breslau een Poolse stad, alle Duitse inwoners [[verdrijving van Duitsers na de Tweede Wereldoorlog|werden verjaagd]] en de voetbalclub werd opgeheven.
Het volgende seizoen werd niet meer gespeeld. Na het einde van de oorlog werd Breslau een Poolse stad, alle Duitse inwoners [[verdrijving van Duitsers na de Tweede Wereldoorlog|werden verjaagd]] en de voetbalclub werd opgeheven.

Versie van 20 mei 2020 20:35

SC Vorwärts Breslau
SC Vorwärts Breslau
Naam Sport-Club Vorwärts 1910 Breslau
Opgericht 1910
Opgeheven 1945
Competitie Gauliga Niederschlesien
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

SC Vorwärts Breslau was een Duitse voetbalclub uit Breslau, dat tegenwoordig het Poolse Wrocław is.

Geschiedenis

De club werd opgericht in 1910 en speelde vanaf 1920 in de hoogste klasse van de Breslause competitie. De club eindigde meestal in de middenmoot. In 1928 werd de club vijfde. Het volgende seizoen kwalificeerde de club zich voor de Midden-Silezische competitie en verloor daar van Breslauer SpVgg Komet 05. De volgende jaren eindigde de club weer in de middenmoot.

In 1933 werd de Gauliga Schlesien ingevoerd als nieuwe hoogste klasse, waarvoor enkel de top vier zich plaatste. Vorwärts was erbij en plaatste zich voor enkele traditieclubs. In het eerste jaar werden ze vijfde op tien clubs. Het volgende seizoen werd de club vicekampioen achter Vorwärts-RaSpo Gleiwitz. Hierna ging het bergaf met Vorwärts tot een degradatie volgde in 1937/38. In 1940 promoveerde de club opnieuw, maar werd voorlaatste en degradeerde opnieuw. Hierna werd de Gauliga Schlesien opgeheven en verder onderverdeeld door de ontwikkelingen in de Tweede Wereldoorlog. Vorwärts slaagde er in 1943 in te promoveren naar de Gauliga Niederschlesien die voor dat seizoen in vier reeksen opgedeeld was. Vorwärts werd groepswinnaar en speelde de finale van Breslau tegen Breslauer SpVgg 02 en verloor deze met duidelijke 0-8 en 2-4 cijfers.

Het volgende seizoen werd niet meer gespeeld. Na het einde van de oorlog werd Breslau een Poolse stad, alle Duitse inwoners werden verjaagd en de voetbalclub werd opgeheven.