Muis (computer): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
33 bytes verwijderd ,  3 maanden geleden
k
een van de - https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/en_een_van_de/, replaced: één voor → een voor (2) met AWB
k (Wijzigingen door 84.107.221.0 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Mbch331)
Label: Terugdraaiing
k (een van de - https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/en_een_van_de/, replaced: één voor → een voor (2) met AWB)
 
 
Deze opvatting van de uitvinder staat in schril contrast met het uiterlijk van de eerste muis die standaard met een computer werd meegeleverd: de muis die Xerox met zijn Star-computer op de markt bracht, had slechts één knop. En hetzelfde gold lange tijd voor de muizen die onderdeel vormden van [[Apple Inc.|Apple]]-computers. Pas met de verschijning van de [[IBM Personal Computer|IBM-PC]] en daarmee compatibele personal computers zouden muizen weer meer knoppen krijgen.
Dankzij de muis als aanwijs- en invoerapparaat zou de latere ontwikkeling van [[Grafischegrafische gebruikersomgeving|grafische gebruikersomgevingen]]en, zoals die van de [[besturingssysteem|besturingssystemen]] [[Mac OS|macOS]] en [[Microsoft Windows|Windows]] een hoge vlucht nemen.
 
Een muis werd aanvankelijk met de computer verbonden via de [[seriële poort]]. Later werd een [[PS/2-interface]] gebruikt. Tegenwoordig hebben de muizen meestal een [[Universal Serial Bus|USB]]-stekker of ze werken draadloos. De verbinding gebeurt met een snoer of via een [[draadloos netwerk]] ([[radio]], [[bluetooth]] of [[infrarood]]).
 
== Aantal knoppen ==
De eerste muis die standaard met een computer werd meegeleverd, de muis van de Xerox Star, had slechts één enkele knop en dat bleef ook heel lang zo voor de [[Apple Macintosh]], ontwikkeld door oud-medewerkers van Xerox die voor zichzelf begonnen waren. Pas zeer recent is ook Apple gezwicht voor de verleiding van een meerknopsmuis. De meeste muizen die halverwege de jaren 80 van de 20e eeuw beschikbaar kwamen voor de oorspronkelijke IBM PC en diens klonen, hadden direct al drie knoppen, met uitzondering van de muis die door [[Microsoft]] op de markt werd gebracht; die had er namelijk slechts twee: ééneen voor "point and click"-selectie en ééneen voor het oproepen van zogenaamde "context-afhankelijke menu's". Tegenwoordig zijn drie of twee knoppen de norm en alle afwijkingen daarvan uitzonderingen, veelal ontwikkeld voor zeer specifieke toepassingen, zoals [[computer-aided design]] en [[computer-aided manufacturing]].
 
De laatste jaren is er ook de toevoeging van een ''scrollwieltje'', vaak verwerkt in de middelste knop. Het scrollwieltje ''rolt'' de inhoud van een venster in horizontale of verticale richting, of vergroot of verkleint die. Dit is bijvoorbeeld handig om een overzicht te hebben van lange teksten of webpagina's, zonder de plaats van de cursor te moeten veranderen. De oorspronkelijke functie van de middelste knop kan bij dit soort muizen worden geactiveerd door het scrollwieltje in te drukken.

Navigatiemenu