Binnengasthuis (Amsterdam): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes verwijderd ,  9 maanden geleden
k
→‎Geschiedenis: een van de - https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/en_een_van_de/, replaced: één voor → een voor (2) met AWB
(→‎Geschiedenis: kraamvrouwenkoorts)
k (→‎Geschiedenis: een van de - https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/en_een_van_de/, replaced: één voor → een voor (2) met AWB)
Naast het Sint-Pietersgasthuis kende Amsterdam een tweede ziekenhuis. Dit was het [[Buitengasthuis (Amsterdam)|Buitengasthuis]], dat in 1635 buiten de [[Leidsepoort]] werd gebouwd als [[pesthuis]]; pestlijders werden per boot van het Binnengasthuis via de Pestsloot naar het Buitengasthuis vervoerd. Met de komst van het Buitengasthuis werd de naam van het Sint-Pietersgasthuis veranderd in Binnengasthuis. Voor de rijkere Amsterdammers kwamen er in de [[19e eeuw|negentiende eeuw]] het [[Prinsengrachtziekenhuis]] (1857), later onderdeel van het [[Onze Lieve Vrouwe Gasthuis|OLVG]], en het [[Burgerziekenhuis]] (1891), dat later het stadsdeelkantoor van [[Oost-Watergraafsmeer]] werd en nu fungeert als hotel. Het Buitengasthuis werd in 1891 vervangen door het [[Wilhelmina Gasthuis (Amsterdam)|Wilhelminagasthuis]]. Nadat het [[Athenaeum Illustre (Amsterdam)|Atheneum Illustre]] in 1877 was opgevolgd door de Gemeente Universiteit (later [[Universiteit van Amsterdam]]), nam deze het Binnengasthuis over. In 1883 besloot het gemeentebestuur dat het een [[academisch ziekenhuis]] zou worden.
 
De huidige bebouwing van het Binnengasthuiscomplex werd tussen 1868 en 1890 gebouwd in Hollandse [[neorenaissance]]stijl, grotendeels naar ontwerpen van de architecten [[H. Leguyt]] en [[A.N. Godefroy]]. Het centrale gebouw had twee vleugels, ééneen voor vrouwelijke patiënten en ééneen voor mannelijke patiënten. De gebouwen omvatten ook een stads- en gasthuisapotheek, een klinisch ziekenhuis, twee wachtkamers, een kraamkliniek en een vrouwenkliniek. Het administratiegebouw werd in 1912-'13 gebouwd in de stijl van de vroege [[Amsterdamse School (bouwstijl)|Amsterdamse School]] naar ontwerp van [[Jan van der Mey (architect)|J.M. van der Mey]]. Het zuidelijke deel van dit gebouw deed dienst als kinderkliniek en bestaat nu niet meer, het werd in 1991 gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De tweede chirurgische kliniek met zusterhuis, gelegen aan de Kloveniersburgwal, werd in 1913-'14 gebouwd naar ontwerp van [[F.W.M. Poggenbeek]].
 
===Toestand in de 19e eeuw===
222.897

bewerkingen

Navigatiemenu