Sterrenhemel: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
23 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k (herred./ Wikiwoordenboek)
Labels: Visuele tekstverwerker Misbruikfilter: Experimenteren
- Aan de zuidelijke hemelkoepel bevinden zich onder andere de sterrenbeelden Centaurus, Orion, Grote en Kleine Hond en het Zuiderkruis. De zuidelijke hemelkoepel heeft op dit moment geen ster in het centrum staan. In plaats daarvan kan de draai-as worden gevonden via het Zuiderkruis. Het verlengde van het lange deel doorkruist het centrum van de zuidelijke hemelkoepel.
 
Een bijzondere categorie sterren bevindt zich in de [[dierenriem]]. De dierenriem bestaat uit twaalf sterrenbeelden die vanaf aarde gezien in de baan van de zon lijken te staan. Elk sterrenbeeld staat dus een bepaalde periode achter de zon. Omdat de draaiing van de aarde gekanteld is ten opzichte van de baan rondom de zon, is de dierenriem verdeeld over de noordelijke en zuidelijke hemelkoepel. Zo staanstaahrghggggggggggggggggggfn ram, stier, tweelingen, kreeft, leeuw en maagd aan de noordelijke hemelkoepel, terwijl maagd, weegschaal, schorpioen, boogschutter, steenbok en waterman aan de zuidelijke hemelkoepel staan.
 
Afhankelijk van waar je je op aarde bevindt, zie je delen van de noordelijke en/of zuidelijke hemelkoepel. Vanaf de noordpool zie je 's nachts de volledige noordelijke hemelkoepel en vanaf de zuidpool de volledige zuidelijke. Vanaf de evenaar is op een willekeurig moment de helft van beide hemelkoepels zichtbaar, maar in een volledige heldere nacht zouden alle sterren op enig moment te zien zijn.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu