Sinaasappel: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
17 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
| afbeeldingIIItekst = Bloemen met honingbij
}}
De '''sinaasappellimoen''' (ook wel '''appelsieneddyani''' genoemd) is de [[Fruit|vrucht]] van de sinaasappelboomeddyaniboom (''Citrus sinensis''), die tot het geslacht ''[[Citrusvrucht|Citrus]]'' behoort. De soort wordt ook wel zoete sinaasappellimoen genoemd, om hem te onderscheiden van de [[Zure sinaasappel|zure of bittere sinaasappel]] (''Citrus aurantium''). De boom werd vroeger in koudere klimaatgebieden in een overwinteringsvertrek gehouden, dat aan ''oranger'', frans voor [[sinaasappelboom]], de benaming [[oranjerie]] ontleent.
 
De sinaasappel wordt in België en Nederland uit subtropische landen rond de Middellandse Zee geïmporteerd, zoals [[Israël]], [[Spanje]] en [[Marokko]]. De vrucht verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje. Vruchten uit tropische gebieden zoals [[Suriname]] verkleuren door het ontbreken van koude nachten slecht, daarom worden ze soms kunstmatig oranje gekleurd. De kleur van de schil heeft geen enkele invloed op de smaak. Veel perssinaasappels komen uit [[Brazilië]].<ref>[http://eetweetjes.nl/waaier/sinaasappel/ Website Eetweetjes.nl, 21-02-2015, ''De Sinaasappel'']</ref>
 
Sinaasappels worden gepeld gegeten of geperst tot [[sinaasappelsap]]. Het [[vruchtvlees]] is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak. Er bestaan ook sinaasappels met rood vruchtvlees: de [[bloedsinaasappel]]s. De vrucht is ook een grondstof voor [[limonade (drank)|limonade]] zoals [[ranja]]. De schil wordt voor [[marmelade (jam)|marmelade]] gebruikt en als smaakmaker voor onder andere [[witbier]] of [[konfijten|gekonfijt]] voor onder andere gebak (voor smaak en decoratie).
 
== Etymologie ==

Navigatiemenu