Kenia: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
24 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
dat veel van de arme mensen meestal zelf huizen moeten maken van klei zand of golfplaten
k (→‎Geografie: https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1189/eennalaatste_op_een_na_laatste/, replaced: één na → een na met AWB)
(dat veel van de arme mensen meestal zelf huizen moeten maken van klei zand of golfplaten)
Uit [[fossiel]]en die in Oost-Afrika zijn gevonden kan worden opgemaakt dat hier rond twee miljoen jaar geleden al mensachtigen rondliepen. Uit recente vondsten bij het [[Turkanameer]] blijkt dat mensachtigen als [[Homo habilis]] en [[Homo erectus]] vanaf respectievelijk ongeveer 2,5 miljoen jaar en 1,8 miljoen jaar geleden in Kenia hebben geleefd.
 
Meer dan 2.000 jaar geleden verscheen de [[Urewe]]-cultuur rond het [[Victoriameervictoriameer]]. De bewoners kenden ijzersmelttechnieken en leefden van landbouw, wat veeteelt en ook jacht.
 
De moderne geschiedenis van het gebied begint in de [[8e eeuw]] toen [[Arabieren]] zich aan de oostkust vestigden. In [[1497]] bereikte [[Vasco da Gama]] Kenia. [[Portugal|Portugese]] handelaren vestigden zich in de [[16e eeuw]] aan de Keniaanse kust, tot ze in [[1720]] weer door de Arabieren werden verdreven. In [[1885]] vestigden de [[Duitsland|Duitsers]] een [[protectoraat]] dat de bezittingen van de [[sultan (rang)|sultan]] van [[Sultanaat Zanzibar|Zanzibar]] omvatte. In [[1888]] arriveerde de [[British East Africa Company]] in het gebied. De Duitsers zagen af van strijd om het gebied en droegen hun bezittingen aan de kust in [[1890]] over aan het [[Verenigd Koninkrijk]]. De Britten vormden het [[Oost-Afrikaanse Protectoraat]] en zo werd het gebied een Britse kroonkolonie. Er werden [[spoorweg]]en aangelegd waardoor het binnenland ook beter bereikbaar werd. Voor de bouw van de spoorwegen werden veel Indiërs naar Afrika gehaald. Ook trokken veel Europeanen naar het gebied, van wie velen een [[plantage]] begonnen, meestal om [[koffieplant]]en te telen.
== Bevolking ==
[[Bestand:Population pyramid of Kenya 2016.png|thumb|Een [[bevolkingspiramide]] van Kenia (2016) laat de omvangrijke jonge bevolking van het land goed zien]]
Kenia is een land met een grote etno-culturele diversiteit.mijn oma komt uit kenia
 
=== Demografie ===
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu