Louwman Museum: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.067 bytes verwijderd ,  8 maanden geleden
overdrijving, reclame, bronloze beweringen en al te beeldend taalgebruik een beetje verminderd - het is een encyclopedisch artikel dus origineel onderzoek mag niet
(overdrijving, reclame, bronloze beweringen en al te beeldend taalgebruik een beetje verminderd - het is een encyclopedisch artikel dus origineel onderzoek mag niet)
| website = http://www.louwmanmuseum.nl/
}}
Het '''Louwman Museum''' is een [[museum]] voor [[Auto|automobielenauto]] en autogerelateerde objectenmobielen in [[Den Haag]]. Het doel van het museum is om de geschiedenis van de automobielautomobielindustrie te vertellen. De auto's zijn afkomstig uit alle windstreken, van de begintijd van de automobiel tot het heden<ref>https://www. De collectie omvat een breed overzicht van technologieën, koetswerken en stijlenlouwmanmuseum.De auto is nl/over-het toonbeeld van het moderne leven geworden en is daardoor een van de belangrijkste uitvindingen van de negentiende en twintigste eeuw.-museum/</ref>
 
Door kenners wordt de collectie van het Louwman Museum betiteld als één van de mooiste automobiel collecties ter wereld. Het resultaat van jarenlang speuren en verzamelen.
 
== Geschiedenis ==
De verzameling van ruim tweehonderdvijfenzeventig auto's is vanaf 1934 bijeengebracht<ref>https://www.louwmanmuseum.nl/over-het-museum/</ref> door twee generaties van de familie Louwman. In 1934 wordtwerd als eerste auto van de collectie een twintig jaar oude [[Dodge (automerk)|Dodge]] gekocht door P.W. Louwman, toentertijd Dodge- en Chrysler-importeur en -distributeur voor Nederland. De Dodge, een type 30, is van fabriekswege voorzien van alle accessoires die op dat moment leverbaar waren. Om meer clientèle naar de showroom in Den Haag te trekken werd deze auto op een prominente plaats in de showroom gezet. Als klanten een nieuwe auto kochten en hun oude wilden inruilen, dan werd deze, als het een interessante was, bewaard en toegevoegd aan de collectie.
 
==== Nationaal Automobiel Museum ====
In 1969 werd de collectie van Geerlig Riemer, oprichter van het Instituut voor den Autohandel en het Automuseum uit [[Driebergen-Rijsenburg]], overgenomen en toegevoegd aan de inmiddels omvangrijke collectie van de familie Louwman.{{bron?}} In 1969 werd de collectie in Leidschendam onder de naam Nationaal Automobiel Museum voor het eerst opengesteld voor het publiek.{{bron?}} In 1981 verhuisde het museum naar het terrein van de Nederlandse importeur van [[Lexus]] en [[Toyota]], [[Louwman & Parqui]] in [[Raamsdonksveer]]. Sinds 2010 is de collectie ondergebracht in een het Louwman Museum in Den Haag. Op 2 juli 2010 werd de opening verricht door Hare Majesteit Koninginkoningin [[Beatrix der Nederlanden|Beatrix]].
 
== Gebouw ==
[[Bestand:Leeuw vd dierentuin.JPG|Leeuw op het toegangshek|thumb|left|100px]]
De Amerikaanse architect [[Michael Graves]] heeft het museumgebouw ontworpen en heeft ervoor gezorgd dat - zowel in architectonische als historische zin - het museum zorgvuldigis ingepast wordt in de bosrijke omgeving naast [[Paleis Huis ten Bosch]]. Het museumgebouw bestaat uit een in hoofdzaak rechthoekig gebouw dat qua typologie verwijst het oorspronkelijke en inmiddels afgebroken landhuis Reigersbergen.{{bron?}} De rode bakstenen in de gevels zijn in een speciaal weefpatroon gemetseld. De architect liet zich inspireren door de [[Amsterdamse School (bouwstijl)|Amsterdamse School]].{{bron?}}
 
Aan de geleding en detaillering van het gebouw is veel aandacht gegeven. De rode bakstenen in de gevels zijn in een speciaal weefpatroon gemetseld. De architect liet zich hiervoor inspireren door de [[Amsterdamse School (bouwstijl)|Amsterdamse School]]. Het achthoekig paviljoen aan de achterzijde van het gebouw is een blikvanger in de as van het zogenaamde Grand Canal richting de stadswijk [[Marlot (buurt in Den Haag)|Marlot]].
 
Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van circa 15.000 vierkante meter en een grondoppervlak van circa 7000 vierkante meter. De zogenaamde Great Hall vormt met haar lengte van 90 meter, hoogte van 15 meter en houten gewelfde plafond de indrukwekkende entree van het museum. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen en ruim 10.000 m² expositieruimte.
 
Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van circa 15.000 vierkante meter en een grondoppervlak van circa 7000 vierkante meter.{{bron?}} De zogenaamde Greatgrote Hallhal vormt met haar lengte vanis 90 meter, hoogtelang vanen 15 meter enhoog, heeft een houten, gewelfdegewelfd plafond, deen indrukwekkendeis de entree van het museum. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen en ruim 10.000 m² expositieruimte.
De landschapsarchitect Lodewijk Baljon heeft ervoor gezorgd dat de omgeving van het museum landschappelijk is ingekleed in het landgoed Marlot-Reigersbergen, passend bij het landgoedkarakter.
 
De landschapsarchitect Lodewijk Baljon heeft ervoor gezorgd dat de omgeving van het museum landschappelijk is ingekleed in het landgoed Marlot-Reigersbergen, passend bij het landgoedkarakter. {{bron?}}
<br />
{{Clearleft}}
 
== Collectie ==
Het museum toont ook een [[Humber (automerk)|Humber]] van [[Winston Churchill]] en een [[Mercedes-Benz]] van keizer [[Wilhelm II van Duitsland|Wilhelm II]]. Verder is er een aantal [[Bugatti]]-automobielen en zijn er meubels naar ontwerp van Carlo Bugatti en sculpturen gemaakt door Rembrandt Bugatti.
 
Uit de periode na de [[Tweede Wereldoorlog]] bezit het museum onder meer een auto van [[Winston Churchill]], de [[Aston Martin]] waarin [[James Bond (personage)|James Bond]] reed in de film ''[[Goldfinger (film)|Goldfinger]]'', een [[Cadillac (automerk)|Cadillac]] van [[Elvis Presley]] en een prototype [[DAF 600]] uit 1957.
 
De voormalige collectie oude auto's van het [[Autotron]] uit [[Rosmalen (plaats)|Rosmalen]] was vanaf 2005 te zien in Raamsdonksveer en is meegegaan naar Den Haag, omdat het Autotron een evenementenlocatie is geworden zonder automuseum.
1.125

bewerkingen

Navigatiemenu