Michael van Praag: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ken Tukkie (overleg | bijdragen)
Jillis Bruggeman Penning
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 33: Regel 33:
=== Kandidatuur UEFA-voorzitterschap ===
=== Kandidatuur UEFA-voorzitterschap ===
Op 14 september 2016 dong Van Praag mee naar het [[UEFA]]-voorzitterschap. Hij verloor de verkiezing met 42 tegen 13 stemmen van de [[Slovenië|Sloveen]] [[Aleksander Čeferin]]. Op 17 december 2019 werd Van Praag als bondsvoorzitter van de KNVB opgevolgd door [[Just Spee]].
Op 14 september 2016 dong Van Praag mee naar het [[UEFA]]-voorzitterschap. Hij verloor de verkiezing met 42 tegen 13 stemmen van de [[Slovenië|Sloveen]] [[Aleksander Čeferin]]. Op 17 december 2019 werd Van Praag als bondsvoorzitter van de KNVB opgevolgd door [[Just Spee]].

Sinds 1 april 2016 is Van Praag voorzitter van de nieuw ingestelde [[Nederlandse Sportraad]].<ref>[https://wetten.overheid.nl/BWBR0038014/2020-06-05 Instellingsbesluit Nederlandse Sportraad], overheid.nl/, 5 juni 2020</ref>


== Familie ==
== Familie ==

Versie van 22 jun 2020 13:56

Zie Michael van Walt van Praag voor de Nederlandse rechtgeleerde en secretaris-generaal van de UNPO
Michael van Praag
Michael van Praag in 1989)
Algemene informatie
Volledige naam Michael van Praag
Geboren 28 september 1947
Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep sportbestuurder
Bekend van AFC Ajax, KNVB, UEFA
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Michael van Praag (Amsterdam, 28 september 1947) is een Nederlands sportbestuurder.

Carrière

Michael van Praag was ruim veertien jaar voorzitter van Ajax (begin 1989-midden 2003). Hij trad hiermee in de voetsporen van zijn vader Jaap van Praag, die van 1964 tot 1978 voorzitter was van de Amsterdamse club. Michael van Praag was oorspronkelijk scheidsrechter in het amateurvoetbal. Als ondernemer bouwde hij een keten op van 45 elektronicazaken op luchthavens.

In de periode dat Michael van Praag aan het hoofd stond, won Ajax onder meer de UEFA Cup in 1992 en in 1995 zowel de UEFA Champions League als de wereldbeker voor clubteams. In 1996 werd ook de UEFA Super Cup gewonnen. Op 27 augustus 2008 werd hij gekozen tot voorzitter van de KNVB, als opvolger van de in april van dat jaar overleden Jeu Sprengers. Bij Ajax was hij de opvolger van Ton Harmsen, zelf werd hij opgevolgd door John Jaakke.

Kandidatuur FIFA-voorzitterschap

Van Praag stelde zich op 26 januari 2015 kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA en was daarmee een directe uitdager van de toenmalige voorzitter, de Zwitser Sepp Blatter.[1][2] Bij zijn kandidatuur diende hij de steun te hebben van ten minste vijf nationale voetbalbonden; in de vorm van de voetbalbonden van België, de Faeröer, Nederland, Roemenië, Schotland en Zweden werd aan deze eis voldaan. Bij zijn eerste persverklaring op 28 januari sprak Van Praag onder meer de ambitie uit het aantal niet-Europese landen op een wereldkampioenschap voetbal uit te breiden en een krachtigere aanpak van matchfixing na te streven.[3] Op donderdag 21 mei 2015 trok Van Praag zich echter terug als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. De KNVB-praeses maakte ruimte voor de Jordaanse prins Ali van Jordanië, met wie hij 's avonds in Amsterdam zijn besluit uiteenzette.[4] Dezelfde dag trok ook oud-voetballer Luís Figo uit Portugal zich terug uit de race.

Kandidatuur UEFA-voorzitterschap

Op 14 september 2016 dong Van Praag mee naar het UEFA-voorzitterschap. Hij verloor de verkiezing met 42 tegen 13 stemmen van de Sloveen Aleksander Čeferin. Op 17 december 2019 werd Van Praag als bondsvoorzitter van de KNVB opgevolgd door Just Spee.

Sinds 1 april 2016 is Van Praag voorzitter van de nieuw ingestelde Nederlandse Sportraad.[5]

Familie

In tegenstelling tot zijn vader Jaap is Michael van Praag (volgens de traditionele joodse wetgeving) niet Joods, omdat zijn moeder dat niet was. Hij heeft drie zussen, onder wie Beryl van Praag die als presentatrice bekendheid kreeg. De zanger Max van Praag is zijn oom, waardoor Michael van Praag een neef is van nieuwslezeres Marga van Praag en Chiel van Praag. In het jaar 2000 is Michael van Praag vader geworden van een dochter.

Onderscheiding

Op 9 maart 2016 werd aan Van Praag de tweede Jillis Bruggeman Penning uitgereikt. Dit wegens zijn verdienste bij de inzet van de KNVB tegen discriminatie van lhbt-ers in de voetbalwereld.

Zie ook