Yo-Yo Ma: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 49: Regel 49:


<gallery>
<gallery>
Yo-Yo Ma performs for President Reagan 1987.jpg|Een optreden in het Witte Huis voor president Reagan en zijn vrouw en kroonprins Akihito en prinses Michiko van Japan (1987)
Yo-Yo Ma performs for President Ronald Reagan.jpg|Een optreden in het Witte Huis voor president Reagan en zijn vrouw en kroonprins Akihito en prinses Michiko van Japan (1987)
Yoyoma rice.jpg|Een optreden samen met [[Nationaal Veiligheidsadviseur (Verenigde Staten)|veiligheidsadviseur]] [[Condoleezza Rice]] op piano (2002)
Yoyoma rice.jpg|Een optreden samen met [[Nationaal Veiligheidsadviseur (Verenigde Staten)|veiligheidsadviseur]] [[Condoleezza Rice]] op piano (2002)
Yo Yo Ma at Met Opera.jpg|Yo-Yo Ma met zijn dochter Emily bij de [[Metropolitan Opera]] (2008)
Yo Yo Ma at Met Opera.jpg|Yo-Yo Ma met zijn dochter Emily bij de [[Metropolitan Opera]] (2008)

Versie van 25 jun 2020 08:58

Yo-Yo Ma
Yo-Yo Ma tijdens het World Economic Forum 2008
Geboren 7 oktober 1955
Beroep(en) cellist, componist
Instrument(en) cello
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek
Yo-Yo Ma
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 马友友
Traditioneel 馬友友
Pinyin Mǎ Yǒuyǒu
Jyutping (Standaardkantonees) maa5 jau5 jau5
Minnanyu Má Iú-iú

Yo-Yo Ma (Parijs, 7 oktober 1955) is een Chinees-Amerikaanse componist en virtuoos cellist die reeds meerdere Grammy Awards won.

Yo-Yo Ma werd geboren in Parijs uit Chinese ouders die oorspronkelijk uit Zhejiang kwamen. Hij werd opgevoed met muziek: zijn moeder (Marina Lu) was zangeres en zijn vader (Hiao-Tsiun Ma) was dirigent en componist. Yo-Yo Ma leerde de viool en de altviool bespelen voordat hij de cello oppakte. Toen Yo-Yo zeven jaar oud was, verhuisde de familie naar New York, waar hij opgroeide.

Ma was een muzikaal wonderkind: op achtjarige leeftijd verscheen hij op de Amerikaanse televisie als solist. Leonard Bernstein dirigeerde het begeleidende orkest. Bij de uitvoering was ook president Kennedy aanwezig. Hij volgde zijn schoolopleiding aan Juilliard in dubio over het vervolg van zijn carrière, en hij studeerde enige tijd aan Harvard, tot hij in de jaren zeventig definitief besloot om zich aan de muziek te wijden.

Sindsdien steeg zijn roem. Yo-Yo Ma trad op met de belangrijkste orkesten in de wereld. Zijn critici noemen hem een "muzikale alleseter", waarmee zij refereren aan de veelzijdigheid van zijn repertoire. Yo-Yo Ma waagt zich op meer gebieden dan de meeste klassieke cellisten. Hij maakte opnames van barok-werken, gespeeld op authentieke instrumenten, maar ook van bijvoorbeeld traditionele Chinese melodieën, Argentijnse tango's van Ástor Piazzolla en filmmuziek.

In 1978 trouwde Ma met de violiste Jill Hornor. Ze hebben twee kinderen: Nicholas en Emily.

Zie de categorie Yo-Yo Ma van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.