Ja zuster, nee zuster (film): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Gezellig is een mening.
Regel 67: Regel 67:
[[Categorie:Toneelstukverfilming]]
[[Categorie:Toneelstukverfilming]]
[[Categorie:Film van Pieter Kramer]]
[[Categorie:Film van Pieter Kramer]]
[[Categorie:Annie M.G. Schmidt]]

Versie van 30 jun 2020 11:35

Ja zuster, nee zuster
Regie Pieter Kramer
Producent Burny Bos
Scenario Annie M.G. Schmidt
Frank Houtappels
Hoofdrollen Loes Luca
Paul R. Kooij
Paul de Leeuw
Tjitske Reidinga
Waldemar Torenstra
Muziek Harry Bannink
Première 3 oktober 2002
Genre Kinderfilm, Familiefilm
Taal Nederlands
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ja zuster, nee zuster is een Nederlandse film uit 2002 onder regie van Pieter Kramer, geschreven door Frank Houtappels, gebaseerd op het gelijknamige televisieprogramma uit 1967 van Annie M.G. Schmidt. Pieter Kramer en Frank Houtappels maakten eerder de toneelversie van Ja zuster, nee zuster bij ROTheater.

Net als in het toneelstuk speelde Loes Luca de hoofdrol. Paul R. Kooij speelt de Boze Buurman en er is een bijrol voor Paul de Leeuw; hij speelt Wouter, de eigenaar van kapsalon Mimosa. De film is losjes op de plots uit de televisieserie gebaseerd, en bevat eveneens een groot aantal van de oorspronkelijke liedjes. Als ode aan Hetty Blok gebruikte ook Luca een Gronings accent. Voor Hetty Blok zelf was een klein figurantenrolletje in de film weggelegd, dat in de eindmontage is gedecimeerd tot één enkel shot. Ze is een fractie van een seconde te zien als oud dametje in een groen mantelpakje op een bankje in de scène waarin het circus de straat in rijdt. (in de originele scène (verderop op de dvd) blijkt dat ze zelfs een regeltje tekst had, uiteraard weer met een Grunnegs accent).

Verhaal

Net als in de serie uit de jaren 60 wonen Jet, Bobby, Bertus en de Ingenieur in het rusthuis van Zuster Klivia aan de Primulastraat. De boze buurman doet verwoede pogingen om middels verschillende rechtszaken de zuster en haar bewoners uit het huis naast hem te werken, dat hij aan hen verhuurt, omdat hij 's nachts geen oog meer dicht doet: een rusthuis vol herrie is het!

Rolverdeling

De film is verschenen op dvd. Als extra zijn onder meer vijftien liedjes uit de oude zwart-wit televisieserie toegevoegd. Op de dvd staat ook een aantal extra scènes die uiteindelijk niet in de film terecht zijn gekomen. Een van deze scènes is een uitgebreidere versie van het circus in de straat, waarin Gerrit de inbreker de oorbellen steelt van het dametje, gespeeld door Hetty Blok. Blok spreekt met een Gronings accent: "Oh, circus, artiest'n, reiz'n. Wat zou ik daar graag bij will'n weez'n!"

Ook bevat de dvd een optie om tijdens de film de teksten van de liedjes in karaoke-vorm op het scherm te laten tonen.

Externe links