Fort Metalen Kruis: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
verbeterd
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:
'''Fort Metalen Kruis''' was een [[Nederland]]s, [[Koninkrijk Pruisen|Pruisisch]] en [[Verenigd Koninkrijk|Brits]] [[fort (vesting)|fort]] gelegen aan de [[Goudkust (gebied)|Goudkust]] in [[Ghana]].
'''Fort Metalen Kruis''' was een [[Nederland]]s, [[Koninkrijk Pruisen|Pruisisch]] en [[Verenigd Koninkrijk|Brits]] [[fort (vesting)|fort]] gelegen aan de [[Goudkust (gebied)|Goudkust]] in [[Ghana]].


Het fort is in [[1683]] gebouwd door de Britten als ''Fort Metal Cross''. In 1712 werd het ingenomen door de Brandenburger [[Jan Conny]]. Niet lang daarna werd het fort door Nederlandse troepen veroverd en omgedoopt in ''Fort Metalen Kruis''. Van 1826 tot 1830 was het weer in Britse handen. Door het verdwijnen van de slavenhandel verloor het fort strategische betekenis.
Het fort is in [[1683]] gebouwd door de Britten als ''Fort Dixcove''. In 1712 werd het ingenomen door de Brandenburger [[Jan Conny]]. Door het verdwijnen van de slavenhandel verloor het fort strategische betekenis. In 1868 werd het fort, als onderdeel van een gebiedsruil met de Britten, Nederlands en omgedoopt in ''Fort Metalen Kruis'', naar de naam van het marineschip dat uitgezonden was naar de Goudkust om de ruil te effectueren.


In 1872 werd het fort na een Brits-Nederlands verdrag definitief eigendom van de Britten. Zij restaureerden het fort in de [[1950-1959|jaren vijftig]].
In 1872 werd het fort met de rest van de Nederlandse bezittingen op de Goudkust verkocht aan de Britten. Zij restaureerden het fort in de [[1950-1959|jaren vijftig]].


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 2 jul 2020 15:36

Fort Metalen Kruis
Fort Metalen Kruis in 1727

Fort Metalen Kruis was een Nederlands, Pruisisch en Brits fort gelegen aan de Goudkust in Ghana.

Het fort is in 1683 gebouwd door de Britten als Fort Dixcove. In 1712 werd het ingenomen door de Brandenburger Jan Conny. Door het verdwijnen van de slavenhandel verloor het fort strategische betekenis. In 1868 werd het fort, als onderdeel van een gebiedsruil met de Britten, Nederlands en omgedoopt in Fort Metalen Kruis, naar de naam van het marineschip dat uitgezonden was naar de Goudkust om de ruil te effectueren.

In 1872 werd het fort met de rest van de Nederlandse bezittingen op de Goudkust verkocht aan de Britten. Zij restaureerden het fort in de jaren vijftig.

Zie ook

Zie de categorie Fort Metal Cross van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.