Laxeermiddelen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geen bewerkingssamenvatting
k Erik Wannee heeft pagina Laxeermiddel hernoemd naar Laxeermiddelen over een doorverwijzing: Zie Wikipedia:Medisch café#Groepen medicamenten - enkelvoud of meervoud?
(geen verschil)

Versie van 6 aug 2020 15:37

Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een laxeermiddel is een medicijn dat gebruikt wordt bij obstipatie, het middel bevordert de defecatie voornamelijk wanneer deze wordt veroorzaakt door te ver ingedroogde fecaliën. Producten aan welke een (licht) laxerende werking worden toegeschreven zijn onder meer: pruimen, vezelrijk volkorenbrood met appelstroop, ontbijtkoek, koffie, verschillende theesoorten en kruiden zoals venkel, dit met de opmerking dat te allen tijde voldoende vocht tot zich genomen dient te worden, om de eventueel laxerende werking te effectueren. De inname van grote doses vitamine C, of kauwgom met sorbitol heeft een laxerend effect. Laxeermiddelen worden vaak misbruikt door mensen die lijden aan boulimie of anorexia nervosa. Een te hoge dosis laxeermiddel kan lichte diarree tot hevige (on-ophoudbare) waterdiarree, en uitdroging tot gevolg hebben.

Laxeermiddelen zorgen ervoor dat de ontlasting de darmen makkelijker kan verlaten. Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen, zoals:

  1. volumevergrotende laxeermiddelen (zoals zemelen) zijn moeilijk afbreekbare polysachariden die water vasthouden en daarbij opzwellen. Ze vergroten het volume van de ontlasting, wat de darmen stimuleert tot activiteit;
  2. osmotische laxeermiddelen (zoals lactulose) houden vocht vast in de darm en vergroten daarmee het volume van de ontlasting. Hierdoor wordt de ontlasting zachter;
  3. contactlaxeermiddelen (zoals bisacodyl) trekken vloeistof aan in de dikke darm en stimuleren de natuurlijke darmbeweging. Hierdoor wordt de ontlasting dunner en kunnen de darmen deze beter voortstuwen.

Bronnen

  • NHG-Standaard Obstipatie, p. 495, noot 26.

Zie ook

Zie de categorie Laxeermiddelen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.