National Security Space Launch-programma: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Per 1 maart 2019 werd het EELV-programma hernoemd tot ''National Security Space Launch program''. Reden daarvoor is dat er niet meer specifiek op “Expendable” raketten wordt ingezet. Met het herbruikbaar worden van de Falcon 9 in 2017 is namelijk aangetoond dat (deels) herbruikbare raketten mogelijk, betrouwbaar en goedkoper zijn.
 
== Nieuwe NSSL- fase 2: nieuwe raketten ==
Door de hoge, niet-concurrerende prijs van Atlas V is ULA bezig met de ontwikkeling van een vervangende raket genaamd [[Vulcan (raket)|Vulcan]]. Ook [[Northrop Grumman Space Systems]] (voorheen Orbital ATK) is sinds 2015 bezig met een modulaire raket genaamd [[OmegA]] die een doorontwikkeling is van de Liberty, een geannuleerd conceptontwerp uit 2011, gebaseerd op NASA's geannuleerde [[Ares I]]-raket, dat in 2012 niet voor het [[Commercial Crew|Commercial Crew development-programma]] van [[NASA]] werd geselecteerd<ref>[https://www.nasaspaceflight.com/2016/04/orbital-atk-eye-vab-mlp-potential-eelv-rocket/ Orbital ATK eye VAB mlp potential EELV rocket]</ref>. Het ontwerp voor deze raket is inmiddels af en aan het DoD voorgelegd. In de loop van 2018 wordt een definitieve "''go/no go''" beslissing met daaraan verbonden financiering van deze raket door het DoD verwacht.
In januari 2015 kende het DoD subsidies toe aan SpaceX, Orbital ATK, [[Blue Origin]] en [[Aerojet Rocketdyne]] voor het (versneld) ontwikkelen van prototypes van nieuwe raketmotoren om zo in de toekomst minder afhankelijk van buitenlandse bedrijven te worden<ref>[http://www.spaceflightinsider.com/missions/defense/orbital-atk-spacex-awarded-contracts-u-s-air-force/ Orbital ATK, SpaceX awarded contracts by U.S. Air Force]</ref>.
Ook Blue Origin wil meedingen naar NSSL-lanceringen met de [[New Glenn]] die vanaf 2020 beschikbaar komt. SpaceX werkt aan [[Starship (SpaceX)|Starship]], een zeer krachtige draagraket die op den duur de Falcon 9 en de Falcon Heavy moet vervangen.
 
Op 7 augustus 2020 maakte de Space Force bekend dat ze United Launch Alliance en SpaceX hadden geselecteerd voor fase 2. ULA krijgt 60 procent van de lanceringen en SpaceX krijgt 40 procent.
 
{{Appendix}}
21.601

bewerkingen

Navigatiemenu