Myers-Briggs Type Indicator: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes toegevoegd ,  8 maanden geleden
typo's
(typo's)
De MBTI voorkeuren zijn geen garantie of voorspelling voor het daadwerkelijke gedrag van een persoon. In de praktijk gebruiken mensen afhankelijk van de situatie gedrag dat bij alle 8 MBTI voorkeuren hoort, ook gedrag dat tegenovergesteld is aan MBTI-voorkeuren.
 
De Myers-Briggs theorie ziet het persoonlijkheidstype als deels aangeboren en deels onstaanontstaan door omgevingsfactoren. Geen van de MBTI-types is volgens de theorie beter of slechter dan een andere.
 
Uit de vier voorkeursparen van de MBTI kunnen 16 verschillende types ontstaan, op basis van de persoonlijke keuze van de respondent per dimensie. Deze worden verkort tot de vier letters van het type. Bijvoorbeeld dus INFP (''Introversion, iNtuition, Feeling, Perceiving'') of ESTJ (''Extraversion, Sensing, Thinking, Judging'').
 
De vier letters van de MBTI interacteren met elkaar, het persoonlijkheidstype is meer dan de som der delen. In de uitkomst van de vragenlijst staat beschreven hoe consistent de ene voorkeur gekozen is boven de andere voorkeur, op een helderheidsindex. Deze score zegt niets over de sterkte van de voorkeur, alleen hoe duidelijk gekozen is voor antwoorden die horen bij deze voorkeur. Het best-passende type wordt door de respondent zelf bepaald, na uitgebreid zelfonderzoek, dat bijvoorkeurbij voorkeur plaatsvindt onder begeleiding.
 
== Coaching en teambuilding ==

Navigatiemenu