Hertogdom Oostenrijk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
AGL (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Wikiwernerbot (overleg | bijdragen)
k https://checkwiki.toolforge.org/cgi-bin/checkwiki.cgi?project=nlwiki&view=only&id=64 CheckWiki: link gelijk aan linktekst met AWB
Regel 45: Regel 45:
| Datum Opheffing =
| Datum Opheffing =
}}
}}
Het '''hertogdom Oostenrijk''' ([[Duits]]: ''Herzogtum Österreich''), naast [[Binnen-Oostenrijk]] en [[Opper-Oostenrijk]] ook wel '''Neder-oostenrijk''' ([[Duits]]: ''Niederösterreich'') genoemd, ontstond in [[1156]] toen [[keizer Frederik I Barbarossa]] het [[Privilegium Minus]] uitvaardigde waarin het [[Marcha Austriae|markgraafschap Oostenrijk (Marcha Austriae)]] tot hertogdom werd verheven. Het hertogdom Oostenrijk werd speciaal gecreëerd door het af te scheiden van het grotere Beieren en gegeven aan [[Hendrik II van Oostenrijk|Hendrik Jasomirgott]] (de Leeuw) van het huis [[Babenberg (geslacht)|Babenberg]] (via Barbarossa's moeder aan hem verwant). [[Hendrik de Leeuw]] (Hertog van Saksen en Beieren, door erfenis en behendige politiek veruit de machtigste man van Duitsland, na de [[Keizer Frederik I Barbarossa|keizer Frederik I Barbarossa]]) ging hiermee akkoord omdat het de enige manier was om de rest van Beieren in zijn bezit te krijgen. In [[1453]] werd het hertogdom verheven tot aartshertogdom toen keizer Frederik III het [[Privilegium Maius]] erkende en rechtsgeldigheid gaf.
Het '''hertogdom Oostenrijk''' ([[Duits]]: ''Herzogtum Österreich''), naast [[Binnen-Oostenrijk]] en [[Opper-Oostenrijk]] ook wel '''Neder-oostenrijk''' ([[Duits]]: ''Niederösterreich'') genoemd, ontstond in [[1156]] toen [[keizer Frederik I Barbarossa]] het [[Privilegium Minus]] uitvaardigde waarin het [[Marcha Austriae|markgraafschap Oostenrijk (Marcha Austriae)]] tot hertogdom werd verheven. Het hertogdom Oostenrijk werd speciaal gecreëerd door het af te scheiden van het grotere Beieren en gegeven aan [[Hendrik II van Oostenrijk|Hendrik Jasomirgott]] (de Leeuw) van het huis [[Babenberg (geslacht)|Babenberg]] (via Barbarossa's moeder aan hem verwant). [[Hendrik de Leeuw]] (Hertog van Saksen en Beieren, door erfenis en behendige politiek veruit de machtigste man van Duitsland, na de [[keizer Frederik I Barbarossa]]) ging hiermee akkoord omdat het de enige manier was om de rest van Beieren in zijn bezit te krijgen. In [[1453]] werd het hertogdom verheven tot aartshertogdom toen keizer Frederik III het [[Privilegium Maius]] erkende en rechtsgeldigheid gaf.


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 23 aug 2020 18:09

Herzogtum Österreich
Deel van het Heilige Roomse Rijk
 Markgraafschap Oostenrijk 1156 – 1453 Aartshertogdom Oostenrijk 
(Details) (Details)
Algemene gegevens
Hoofdstad Wenen
Talen Duits, Beiers
Regering
Regeringsvorm Monarchie
Dynastie Huis Babenberg
Huis Pŕezmysl
Huis Zähringen
Huis Habsburg
Staatshoofd Hertog

Het hertogdom Oostenrijk (Duits: Herzogtum Österreich), naast Binnen-Oostenrijk en Opper-Oostenrijk ook wel Neder-oostenrijk (Duits: Niederösterreich) genoemd, ontstond in 1156 toen keizer Frederik I Barbarossa het Privilegium Minus uitvaardigde waarin het markgraafschap Oostenrijk (Marcha Austriae) tot hertogdom werd verheven. Het hertogdom Oostenrijk werd speciaal gecreëerd door het af te scheiden van het grotere Beieren en gegeven aan Hendrik Jasomirgott (de Leeuw) van het huis Babenberg (via Barbarossa's moeder aan hem verwant). Hendrik de Leeuw (Hertog van Saksen en Beieren, door erfenis en behendige politiek veruit de machtigste man van Duitsland, na de keizer Frederik I Barbarossa) ging hiermee akkoord omdat het de enige manier was om de rest van Beieren in zijn bezit te krijgen. In 1453 werd het hertogdom verheven tot aartshertogdom toen keizer Frederik III het Privilegium Maius erkende en rechtsgeldigheid gaf.

Zie ook