Voetganger: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
18 bytes toegevoegd ,  8 maanden geleden
Zorgen voor volledigheid
(Linkfix)
(Zorgen voor volledigheid)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website Ongedaan gemaakt
Het woord 'voetganger' wordt alleen in verband met verkeer gebruikt. Buiten dit verband kan in veel gevallen het woord [[wandelen|wandelaar]] gebruikt worden. In Nederland is een voetganger de enige verkeerscategorie die geen [[Bestuurder (verkeer)|bestuurder]] is, zo is vastgesteld in de [[Wegenverkeerswet 1994]]. Hij is echter wel [[weggebruiker]].
 
Verder zijn volgens deze Nederlandse wet onder andere mensen met een [[kruiwagen]], [[kinderwagen]], [[step]] (zonder motoraandrijving),<ref>[https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-verkeersregels-voor-skaters Met skates, skeelers, inlineskates, rolschaatsen, een step of een skateboard bent u voor de wet een voetganger.] Rijksoverheid.nl</ref> [[Trapauto|skelter]] (reuzeskelter),<ref>[http://www.veiligverkeernederland.nl/node/18348 "Op een reuzeskelter ben je voetganger en geen bestuurder."] Veiligverkeernederland.nl</ref> kinderfiets (op het voetpad rijden mag tot 9 jaar)<ref>[https://web.archive.org/web/20110307231211/http://www.verkeervpi.be/vpi/schoolverkeer/verkeersregels_voor_kinderen/ Je mag op de stoep fietsen, als je nog geen 9 jaar oud bent, met een kinderfiets en zonder de andere voetgangers te hinderen.], ANWB theorieboek rijbewijs B 2014</ref>) en mensen op [[Skaten|skeelers]], [[rolschaats]]en en [[skateboard]] voetgangers. Ook de bestuurder van een [[gehandicaptenvoertuig]] of [[zorgmobiel]] die zich op het trottoir of voetpad begeeft, of oversteekt van het ene naar het ander trottoir/voetpad wordt gezien als voetganger.
 
Een voetganger begeeft zich meestal over het [[trottoir]] of [[voetpad]], of ander [[voetgangersgebied]]. Bij ontbreken daarvan mag hij in Nederland van het fietspad of het fiets/bromfietspad gebruikmaken en bij afwezigheid daarvan van de berm of de uiterste zijde van de [[rijbaan]]. Een [[autoweg]] of [[autosnelweg]] mag hij niet gebruiken. Als er geen voetpad, fietspad, fiets/bromfietspad of [[ventweg]] is kan hij hier dus helemaal niet lopen. Hij mag ook geen weg gebruiken met een verbodsbord voor voetgangers ([[Verkeersborden in Nederland#Serie C: Geslotenverklaring|C16]]).
13

bewerkingen

Navigatiemenu