Gamal Abdel Nasser: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
39 bytes toegevoegd ,  11 maanden geleden
dp
k
(dp)
In 1958 gingen Egypte en [[Syrië]] op in één staat, de [[Verenigde Arabische Republiek]] (VAR), met Djamal Abd al-Nasser als president en de [[Nationale Unie (VAR)|Nationale Unie]] als enige politieke partij. Kort daarop werd ook Noord-[[Jemen]] opgenomen in deze unie. In 1961 verliet Syrië de unie. In 1965 werd Nasser zonder tegenstand herkozen als president van de VAR.
 
In 1967 sloot Nasser de [[Golf van Akaba]] af voor de Israëlische schepen en stuurde massaal troepen naar de grens met Israël, hetgeen aanleiding werd tot de [[Juni-Oorlog|Zesdaagse Oorlog]] met Israël. Na zijn nederlaag in dit conflict nam Nasser zijn verantwoordelijkheid en bood zijn ontslag aan. Hij bleef echter toch in functie na massale demonstraties ten gunste van zijn aanblijven. Een paar dagen later trok hij ook het premierschap en het leiderschap van de enige toegelaten politieke partij, de [[Arabische Socialistische Unie (Egypte)|Arabische Socialistische Unie]], naar zich toe. De militaire en sociaal-economische heropbouw had plaats met de hulp van de Sovjet-Unie, waarvan de invloed in Caïro dan ook steeds groter werd.
 
Op 28 september 1970 stierf Nasser aan een hartaanval in zijn villa bij [[Caïro (stad)|Caïro]]. Hij werd als president opgevolgd door [[Anwar Sadat|Mohammed Anwar al-Sadat]].
154.030

bewerkingen

Navigatiemenu