Blauwbilgorgel: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Scribe asd (overleg | bijdragen)
k Scribe asd heeft pagina Blaauwbilgorgel hernoemd naar Blauwbilgorgel over een doorverwijzing: Het is 'blauwbilgorgel' niet 'blaauwbilgorgel' met 2x a.
k TheDragonhunter heeft pagina Blauwbilgorgel hernoemd naar Blaauwbilgorgel over een doorverwijzing: Bron? Het gedicht is uit 1943. Zoiets is niet zo vreemd. Zie Geschiedenis van de Nederlandse spelling.
(geen verschil)

Versie van 29 sep 2020 19:08

De Blauwbilgorgel is een Nederlands gedicht uit 1943, geschreven door C. Buddingh'. Hij bedacht het gedicht toen hij in het sanatorium Zonnegloren werd verpleegd voor tuberculose en er een Engels kinderverhaal met de titel bluebillgurgle te lezen kreeg.

De Blauwbilgorgel is een mysterieus wezen. Wat het precies is en hoe het eruitziet, wordt in het gedicht weliswaar uitvoerig beschreven, maar doordat ook veel andere woorden in het gedicht niet-bestaande woorden zijn, blijft de aard van het wezen een raadsel.

Het gedicht over de Blauwbilgorgel werd voor het eerst gepubliceerd in De Schone Zakdoek.

Overige

  • De tekst van het gedicht werd op muziek gezet door onder anderen Wim ter Burg.
  • De Belgische zanger Raymond van het Groenewoud bewerkte het gedicht voor de Kinderboekenweek in 1998 op de cd Van Rijm tot Rap.
  • In 2007 verscheen – van de hand van Wim Huijser en Peter de Roos – het boek Raban! Raban! Raban!, Buddingh's Blauwbilgorgel met pensioen.
  • In 2014 werd een animatie van het gedicht van de hand van Magda van Tilburg vertoond op het KLIK! Amsterdam Animatie Festival.
  • In 2019 kwam het gedicht voor in de aflevering "Witte puntjes" van het tweede seizoen van De Luizenmoeder.