Smeerolie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
83 bytes verwijderd ,  11 maanden geleden
div. red.
(linken)
(div. red.)
Er bestaan verschillende manieren om smeerolie in te delen, maar de voornaamste is naar hun oorsprong. [[Minerale olie]] is olie die [[Aardolieraffinage|geraffineerd]] is uit ruwe [[aardolie]]. Dit is een proces waarbij minerale smeerolie gewonnen wordt door het [[Residu (scheikunde)|residu]] van de atmosferische [[destillatie]] [[vacuüm]] te destilleren. Veel smeeroliën op basis van minerale olie zijn niet of slecht biologisch afbreekbaar. Daarnaast bestaan er ook smeeroliën op basis van een synthetische olie, ook wel [[Polyolefinen|poly-alpha-olefin]] (PAO) genoemd.
 
TegenwoordigEr zijn er ook veel hoogwaardige bio-smeeroliën verkrijgbaar, gemaakt op basis van plantaardige en dierlijke oliën en [[vet]]ten. Deze [[smeermiddel|bio-smeermiddelen]] zijn biologisch goed [[biologisch afbreekbaar|afbreekbaar]] en niet [[toxisch]] en zijn daarmee minder belastend voor het [[milieu]]. Ze worden daarom veelvooral toegepast in de bosbouw, de landbouw, weg- en waterbouw en de scheepvaart., Maarmaar ook voor automotorenauto- en vliegtuigmotoren zijn er bio-smeermiddelen beschikbaar.
 
Mengsels van minerale en bio-smeerolie worden samengestelde olie of, met de Engelse term, ''compounds'' genoemd. Dergelijke mengsels hebben bepaalde gewenste eigenschappen die niet mogelijk zijn met alleen een minerale of bio-smeerolie.
Een toepassing van smeerolie is [[motorolie]], gebruikt in een [[verbrandingsmotor]] zoals die van een voertuig.
 
De meest gebruikte indeling van motorolie gebeurtis die volgens de graden van de ''[[Society of Automotive Engineers]]'' (SAE). Er bestaat monograad- en multigraadmotorolie. Deze graden zijn gebaseerd op de [[viscositeit]] van de olie bij verschillende temperaturen.
 
Motorolie wordt daarnaast ook ingedeeld volgens specificaties van industriestandaarden, zoals die van de ''[[Association des Constructeurs Européens d'Automobiles]]'' (ACEA), vooral door Europese autoconstructeurs gebruikt, ''[[American Petroleum Institute]]'' en/of ''[[Japanese Automotive Standards Organization]]'' (JASO).
 
Voor de keuze van motorolie wordt vaak gekeken naar de [[Homologatie (sport)|homologatie]] die een bepaalde motorolie draagt. Een homologatie is de officiële goedkeuringverklaring van een autoconstructeur dat een bepaalde olie aan zijn vereisten voldoet. De vereiste homologatie voor een bepaald type voertuigmotor is terug te vinden in het onderhoudsboekje.
 
[[Categorie:Motortechniek]]
70.204

bewerkingen

Navigatiemenu