Eros (concept): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
22 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
wf
(wf)
'''Eros''' ([[Oud-GrieksOudgrieks]]: ἔρως) is een Grieks woord voor liefde. De god [[Eros (god)|Eros]] is de verpersoonlijking van het concept eros. [[Erotiek]] is afgeleid van het woord eros.
 
== Griekse filosofie ==
In de bijbel komt het woord eros nauwelijks voor, maar wordt in de meeste gevallen het woord [[agape]] gebruikt voor het begrip liefde.
 
De Zweedse theoloog en bisschop [[Anders Nygren]] beargumenteerde in zijn boek '' Eros en Agape'' dat eros een egocentrische soort liefde is. Als we liefhebben uit eros, dan hebben we lief uit eigenbelang en om het object van onze liefde te verwerven en te bezitten. Agape is daarentegen een soort liefde die zichzelf geeft en zichzelf opoffert. Agape is gebaseerd op Gods onvoorwaardelijke liefde voor alle schepselen. Nygren stelde daarom dat agape de enige echt christelijke vorm van liefde is, en dat eros ons van God afkeert. In de encycliek ''[[Deus Caritas Est]]'' legde [[paus Benedictus XVI]] daarentegen uit dat eros en agape beide inherent goed zijn, maar dat eros het gevaar loopt te worden gedegradeerd tot enkel [[seks]] wanneer het niet in balans wordt gebracht door een christelijk [[Spiritualiteit|spiritueel]] element.
 
== Psychologie ==
38.356

bewerkingen

Navigatiemenu