Gebruiker:Anouk T/Kladblok: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
DutchTina (overleg | bijdragen)
k DutchTina heeft pagina Gebruiker:Anouk Marken Express/Kladblok hernoemd naar Gebruiker:Anouk T/Kladblok: Automatisch hernoemd bij het hernoemen van gebruiker "Anouk Marken Express" naar "Anouk T"
Anouk T (overleg | bijdragen)
 
Regel 24: Regel 24:


* [http://www.theobakker.net/pdf/waterlandsetram.pdf De Waterlandse Tram 1888-1956]
* [http://www.theobakker.net/pdf/waterlandsetram.pdf De Waterlandse Tram 1888-1956]
*Folder Marken Express 1966
*[https://www.markenexpress.nl Website Marken Express]
*[https://www.markernieuws.com/2020/14219.htm Marker Nieuws]

Huidige versie van 28 okt 2020 om 11:03

Veerdienst Volendam - Marken[bewerken | brontekst bewerken]

De veerdienst naar Marken bestaat al sinds 1889 waarbij het mogelijk was om in Monnickendam over te stappen op snelzeilende botters richting Marken. Dit is de voorloper van de Veerdienst Volendam - Marken. Momenteel vaart deze dienst met drie schepen, de Ms. Jan Smit, de Ms. Volendam en de Ms. IJsselmeer. Voetgangers mogen mee aan boord en deze kunnen de fiets meenemen.

Deze veerdienst is een verbinding tussen de twee plaatsen Volendam en Marken. Door het gebruik hiervan hoeft men als ze via het openbaar vervoer reizen, niet twee bussen te nemen, waardoor de reistijd aanzienlijk verkort wordt. De geschiedenis vertelt vooral dat het een toeristische rederij is, toch is deze rederij in 2020 weer tot veerdienst verklaart en vaart voor lokale bevolking met een gereduceerd tarief.

De dienst vaart het gehele jaar door en vaart alleen in de zomer van begin juni tot eind augustus met drie schepen waardoor er elk half uur een boot vertrekt. In het naseizoen (september/oktober) én in het voorjaar (maart t/m mei) vaart de dienst met twee schepen en is er iedere drie kwartier een afvaart. In de wintermaanden (november t/m februari) vaart er maar één schip en zal er ongeveer elk uur een afvaart zijn.

Het is een korte overvaart welke ongeveer dertig minuten duurt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis begint bij het tramvervoer, in 1839 werden de trekschuiten in Holland omgeruild voor railvervoer. Er waren talloze ideeën voor railvervoer en Ir. Theo Sanders startte met een ideaal plan voor een stoomtramnet in én rond Amsterdam. Hier waren diverse omnibusdiensten waaronder de AOM het niet mee eens. Uiteindelijk werd dit de Waterlandse Tram van de Noord-Hollandsche Tramweg-Maatschappij op 30 april 1888. Deze Waterlandse Tram had het voordeel dat ze altijd door kon gaan en dit gold niet voor de stoomschepen die soms wekenlang niet konden varen omdat het water 's winters dichtvroor. In Monnickendam konden mensen in die tijd overstappen op de botters van schipper Dirk de Waart richting Marken.

Op 1 december 1905 trad Ir. Sanders af als directeur en werd opgevolgd door Ir. W.A.E. Geuns. Hij wilde zich meer gaan richten op de toeristische tak. Hij wist wel raad met de buitenlandse toerist die graag Volendam, Marken en Broek in Waterland in het bijzonder wilden bezoeken. Deze reizigers werden met de stoomtram naar Broek in Waterland gebracht, vervolgens werden ze in Monnickendam overgezet op een motorboot naar Marken en vanaf daar brachten de botters de reizigers naar Volendam. De voorloper van de Marken Express. De tram die destijds ingezet werd, heette ook de Marken Express. Op 12 juli 1905 werd de rondreis van de Tramwegmaatschappij zo bekend dat er meer vraag was naar het varen waardoor Dirk de Waart nog twee botters inzette.

Zoals bedacht door WAE Geuns
Hop on hop off

In 1906 werden de botters van de Waart ingeruild door stoomboten: Koningin Emma en President Roosevelt De rondreis zoals op de afbeelding hiernaast professionaliseerde steeds meer. Zo ook dat het toerisme in 1933 een dermate hoge vlucht nam dat de Volendamse Marken-Express werd opgericht. Dit bedrijf verzorgt al bijna 90 jaar een geregelde dienst naar Marken en desgewenst naar andere bestemmingen.

in 1935 begon "De Nieuwe Onderneming IJsselmeer" met het stoomjacht IJsselmeer. Dit deden ze in samenwerking met de Nederlandse Buurtspoorweg Maatschappij met vaartochten vanuit Huizen en Amersfoort naar Marken, Volendam en Urk. Daarnaast voer de Amsterdamse Rederij Zwaag voor de oorlog al op Harderwijk en op Volendam en Marken. Na de oorlog kwamen daarvan de grote salonboten Gelderland, Veluwe en Kasteel Staverden op die route te varen. Daarnaast besloten ook verschillende veerdiensten om samen te gaan werken voor de Veerdienst tussen Monnickendam en Marken, onder de naam: De Combinatie. Shcippers Viskoper, Sta van UIter, Hoff, Kess, de Groot, Schaap, Schaap en Klein sloten zo de handen ineen om niet in elkaars vaarwater te zitten. Ook vanuit Volendam bestond er een veerdienst naar Marken, deze kent zijn oorsprong in 1920. Kwakman, Veerman en Veerman hadden eerst afzonderlijke veerdiensten, maar verenigden zich tot Rederij Veerman en co.

Rederij Verschure (oprichter Stoomvaart Maatschappij Amsterdam-Lemmer) had het stoomschip Eiland Marken in bezit en in 1941 nam Rederij Koppe dit schip over. Deze was voornamelijk bedoeld als bevoorrading, postbezorging, en woon-werk verkeer. Pas na aanleg van de dijk naar Marken (1956) kreeg dit stoomschip een meer toeristische betekenis. Na de Oorlog tot 1963 voer het bedrijf met schip De Geulstroom naar Volendam en Marken. De NZH had destijds het schip Eemstroom, maar deze werd in 1960 uit de vaart gehaald. In deze tijd was er dus plaats voor een nieuwe rederij, dit werd rederij NACO, deze fuseerde met De Combinatie en Rederij Veerman en Co tot eén bedrijf genaamd: Rederij Volendam Marken Express. Samen met de NS werden de nieuwe boten van de Marken-

Express de Ied en Bep Glasius ingezet. Deze voeren vanachter het Centraal Station buitenom via de Gouwzee en de salonboot The Blue Lady voer binnendoor via Monnickendam naar Marken. (Dat was toen Amsterdam CS nog aan de Zuiderzee lag, zo kon je dus direct van CS naar Marken Varen. Het IJ werd van Amsterdam afgesloten door de Oranjesluizen)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]