Ultimate Frisbee: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
k
https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/: één van → een van met AWB
(Aangevuld en up-to-date gemaakt)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele app Bewerking in een toepassing voor iOS
k (https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/: één van → een van met AWB)
Net als bij veel andere teamsporten kan de verdedigende ploeg gebruik maken van persoonlijke verdedigers of van zoneverdediging. Het aanvallende team kan op veel verschillende manieren haar aanval beginnen, maar wereldwijd wordt vooral gebruik gemaakt van drie verschillende opstellingen, namelijk de ''vertical stack'', de ''horizontal stack'' of de ''side stack''. Hierbij vormt de stack een soort lijn van spelers van waaruit deze ''cutters'' moeten vrijlopen en zich aanbieden aan de speler met de schijf, de ''handler''.
 
Een officiële ultimatewedstrijd duurt (outdoor) honderd minuten inclusief een halftime pauze van zeven minuten. Maar de wedstrijd stopt ook als ééneen van beide partijen vijftien punten heeft gescoord. Elke ploeg heeft recht op twee timeouts per helft en na een goal mogen alle zeven spelers worden gewisseld. Teams bestaan dan meestal ook uit tien tot twintig spelers, internationaal zelfs uit nog meer.
Ultimate is het ultieme voorbeeld van [[fairplay]], er is namelijk geen scheidsrechter en de spelers zijn dus zelf verantwoordelijk voor het goede spelverloop. Die fairplay heet binnen de frisbeesport 'Spirit of the Game' en is het eerste artikel van de spelregels die alle spelers eigenlijk uit hun hoofd moeten leren. Spirit of the Game of SotG betekent dat een speler het veld op stapt met weliswaar de intentie om te winnen, maar nooit ten koste van de spelregels of de sportiviteit.
 
216.134

bewerkingen

Navigatiemenu