Plateelbakkerij Ram: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
9 bytes verwijderd ,  6 maanden geleden
k
https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/: één van → een van met AWB
k (taal of typfoutjes)
k (https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/: één van → een van met AWB)
 
| lon_sec =
}}
'''N.V. Plateelbakkerij Ram''' was een [[plateelbakkerij]] in [[Arnhem]]. De bakkerij werd in [[1921]] opgericht en werd in 1969 definitief gesloten.
 
==Geschiedenis==
Plateelbakkerij Ram werd opgericht met steun van een aantal directeuren van Nederlandse musea en van vooraanstaande kunstenaars zoals [[Jan Toorop|J. Th. Toorop]], [[Willem van Konijnenburg|W. A. van Konijnenburg]], prof. [[Richard Roland Holst]], [[Carel Adolph Lion Cachet]], F. J. van Mansveld, H. van Lerven. Leendert Anthonie Iseger werkte o.a. bij de plateelbakkerijen Rozenburg, Brantjes en Haga en Plazuid), hij kende Colenbrander uit zijn tijd bij Rozenburg en Plazuid. Hij was een groot bewonderaar van Colenbrander en streefde met anderen naar de oprichting van een nieuwe fabriek, exclusief voor het vervaardigen van de Colenbrander ontwerpen. Hij vond de kunsthandelaar en [[plateel|plateelschilder]]schilder Henri van Lerven (Den Haag, 28 februari 1875 - Arnhem, 17 januari 1954), de bankier Charles Engelberts (31 oktober 1881 - 10 juni 1954) en de vermogende broer en zus de Visser bereid om de zaak te financieren. Op april 1921 overleed Iseger, zijn naam werd nog vermeld in de verlening van de vergunning, zijn zwager ''Piet van Lingen'' werkte in de beginperiode in zijn plaats mee bij de opstart. Het doel van het bedrijf werd geformuleerd als: het tot ontwikkeling brengen van een nieuwe Nederlandsche kunstaardewerknijverheid, gegrondvest op de principes en
vindingen van [[Theodoor Colenbrander|T.A.C. (Theodoor) Colenbrander]] (31 oktober 1841 - 28 mei 1930). De fabriek en het atelier werden gevestigd in een kleine fabriek aan de Schaapsdrift 62 in Arnhem waar ook een Stoom- Wasch- en Strijkinrichting was gevestigd en later een bakkerij.
 
In 1925 behaalde het bedrijf op de ''Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels modernes in Parijs''' met het kaststel met decor ''Grot'' een gouden medaille. In hetzelfde jaar ontstond tussen de bejaarde Colenbrander en de Ram een meningsverschil over de productie. De fabriek moet, om het hoofd boven water te houden, naast het dure en exclusieve plateel met de ontwerpen van Colenbrander ook andere producten gaan maken. De productie wordt uitgebreid met ontwerpen van kunstenaars zoals [[Driekus Jansen van Galen|Driekus (Hendrikus Jan) Jansen van Galen]] (plastieken), Jan Branger en [[Wim Harzing]] (Rijsenburg, 4 oktober 1898 – Zeist, 22 juni 1978). Colenbrander trekt zich in 1930 terug en overlijdt op 28 mei 1930 op 88-jarige leeftijd - op de begrafenis hield directeur van Lerven een korte lijkrede.
 
In 1930 trad Carel Adolph Lion Cachet in dienst, die voor die tijd bij [[Plateelfabriek De Distel| De Distel]] in Amsterdam werkzaam was.
 
Het bedrijf ging in 1933 voor de eerste keer failliet. Op 30 juni 1935 werd Ram opnieuw failliet verklaard, het bedrijf werd echter voortgezet door de vennoten. De vestiging aan de Amsterdamscheweg wordt afgestoten, er vestigde zich een andere plateelfabriek (eigenaren P. Abele & O. Möller).
 
===Pand Schaapsdrift 62===
Het bedrijf werd gestart op 16 mei 1921 in het pand aan de Schaapsdrift 62, in de vergunning werden genoemd 2 moffelovens en motoren, de overige voorzieningen waren klaarblijkelijk al aanwezig. De moffelovens waren nodig om het email bij hoge temperatuur te kunnen branden zodat een dunne harde emaillaag kon worden gerealiseerd. Er was in ieder geval een stookmogelijkheid met een lage industriële schoorsteen, ten dienste van de Stoomwascherij die in 1914 toestemming kreeg voor het plaatsen van een stoommachine. Het gebouw was erg sober, er is bijvoorbeeld nooit een telefoonaansluiting geweest, het deel dat de door Ram werd gebruikt was 6 * 20 meter met twee verdiepingen. Het vaste personeel bestond uit een stoker en een schilder (per 30 mei) waarschijnlijk Willem van Ham, het overige personeel was niet in vaste dienst. Colenbrander woonde op allerlei adressen in Arnhem, afhankelijk van zijn financiële toestand in eenvoudige kamers of appartementen tot in hotels in rijkere dagen. Zijn ontwerpen tekende hij thuis of in een eigen atelier, hij kwam nauwelijks in het fabriekspand, bij ééneen van zijn weinige bezoeken naar aanleiding van een geschil van mening over de gebruikte emailverf sloeg hij met zijn wandelstok een door hem gewraakt model aan diggels. Ook liet hij het uithangbord met de naam ''Colenbrander Aardewerk'' bij de fabriek verwijderen.
 
Na 1930 komt in adresboeken de vestiging aan de Schaapsdrift niet meer voor en is dan kennelijk afgestoten.
[[Driekus Jansen van Galen|Jansen van Galen]] (13 mei 1871, Arnhem - 12 juli 1949, Haarlem) was beeldhouwer en ontwerper onder meer van keramiek. Voor Ram werkte hij in de periode 1926 - 1931, er werden van zijn ontwerpen een groot aantal geglazuurde sculpturen op de markt gebracht voornamelijk dier - mensfiguren (ijsbeer, zeehond, hert, dromedaris, zwanen, leraar, pierrot, vrouw met kind enz.).Ook hij ontwierp een aantal serviezen waarvan onderdelen te zien zijn in het Kunstmuseum Den Haag
===Carel Adolph Lion Cachet===
[[FileBestand:Bord met gestileerd decor in blauw, BK-1973-63.jpg|thumb|Bord met gestileerd decor in blauw, Lion Cachet]]
[[Carel Adolph Lion Cachet|Cachet]] was een veelzijdig kunstenaar hij maakte vooral grafisch werk. Hij werkte vanaf 1930 ook voor de Ram er is weinig bekend over specifieke ontwerpen van zijn hand.
 
* Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
{{References}}}}
 
{{DEFAULTSORT:Ram }}
[[Categorie:Nederlandse aardewerkfabriek]]
68.083

bewerkingen

Navigatiemenu