Isochoor proces: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Madyno (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Een '''isochoor proces''' is een proces waarbij het volume van het [[Gas (aggregatietoestand)|gas]] dat het proces doorloopt constant blijft. Om berekeningen aan gesloten kringprocessen te kunnen maken wordt ervan uitgegaan dat het volume van een gas constant blijft tijdens bepaalde fasen van dit proces.


Een '''isochoor proces''' is een [[Thermodynamica|thermodynamisch]] proces waarbij het [[Inhoud (volume)|volume]] van het [[Gas (aggregatietoestand)|gas]] dat het proces doorloopt, constant blijft. Om berekeningen aan gesloten [[kringproces]]sen te kunnen maken wordt ervan uitgegaan dat het volume van een gas constant blijft tijdens bepaalde fasen van dit proces.
[[Bestand:Pvdiadram.PNG|thumb|PV-diagram]]
[[Bestand:Pvdiadram.PNG|thumb|PV-diagram]]
Bijvoorbeeld bij het doorrekenen van het proces in een [[stirlingmotor]] waarbij ervan uit wordt gegaan dat tijdens het opwarmen en afkoelen het volume van het gas (meestal [[lucht]] of een [[edelgas]]) niet verandert. Met behulp van formules afgeleid van de [[Algemene gaswet|idealegaswet]] kan men berekenen hoeveel warmte er nu tijdens het opwarmen en afkoelen van het gas toegevoegd of verwijderd moet worden afhankelijk van de verandering van andere factoren als temperatuur of druk. In het rechts afgebeelde PV-diagram (waarin P staat voor druk en V voor volume) staat een voorbeeld van zo'n kringproces waarin de toestandsveranderingen van 2 naar 3 (opwarmen) en van 4 naar 1 (afkoelen) isochoor verlopen.


Bij het doorrekenen van het proces in een [[stirlingmotor]], waarbij er bijvoorbeeld van wordt uitgegaan dat tijdens het opwarmen en afkoelen, het volume van het gas (meestal [[lucht]] of een [[edelgas]]) niet verandert. Met behulp van de [[algemene gaswet]] kan men berekenen hoeveel warmte er dsan tijdens het opwarmen en afkoelen van het gas toegevoegd of verwijderd moet worden afhankelijk van de verandering van andere factoren als temperatuur en druk. In het rechts afgebeelde PV-diagram (waarin P staat voor druk en V voor volume) staat een voorbeeld van zo'n kringproces waarin de toestandsveranderingen van 2 naar 3 (opwarmen) en van 4 naar 1 (afkoelen) isochoor verlopen.
'''Formules'''


Voor een isochoor proces met een [[ideaal gas]] gelden de volgende relaties:
: '''Q<sub>2-3</sub> = m<math>\times</math>c<sub>v</sub><math>\times</math>(T<sub>3</sub>-T<sub>2</sub>)'''
: '''Q<sub>2-3</sub> = <math>\frac{V}{k-1}\times</math>(P<sub>3</sub>-P<sub>2</sub>)'''


:<math>Q_{2-3} = m\,c_\text{v}(T_3-T_2)</math>
hierin is:
:<math>Q_{2-3} = \frac{V}{k-1}(P_3-P_2)</math>
* '''Q<sub>2-3</sub>''' de hoeveelheid [[warmte]] die toegevoerd wordt (of afgevoerd bij een negatieve uitkomst)

* '''c<sub>v</sub>''' de [[soortelijke warmte]] van het gas bij gelijkblijvend volume
Daarin is:
* '''P''' de [[Druk (grootheid)|druk]] op een bepaald punt
* <math>Q_{2-3}</math> de hoeveelheid [[warmte]] die toegevoerd wordt (of afgevoerd bij een negatieve uitkomst)
* '''T''' de [[temperatuur]] op een bepaald punt
* '''m''' de massa van het gas
* <math>c_\text{v}</math> de [[soortelijke warmte]] van het gas bij gelijkblijvend volume
* '''V''' het [[inhoud (volume)|volume]] van het gas
* <math>P</math> de [[Druk (grootheid)|druk]] op een bepaald punt
* <math>T</math> de [[temperatuur]] op een bepaald punt
* '''k''' een constante die afhankelijk is van het [[quotiënt]] van de soortelijke warmte bij respectievelijk gelijkblijvende druk (c<sub>p</sub>) en gelijkblijvend volume (c<sub>v</sub>)
* <math>m</math> de massa van het gas
* <mathV</math> het volume van het gas
* <math>k</math> een constante die afhankelijk is van het [[quotiënt]] van de soortelijke warmte bij respectievelijk gelijkblijvende druk (c<sub>p</sub>) en gelijkblijvend volume (c<sub>v</sub>)


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 23 nov 2020 01:44

Een isochoor proces is een thermodynamisch proces waarbij het volume van het gas dat het proces doorloopt, constant blijft. Om berekeningen aan gesloten kringprocessen te kunnen maken wordt ervan uitgegaan dat het volume van een gas constant blijft tijdens bepaalde fasen van dit proces.

PV-diagram

Bij het doorrekenen van het proces in een stirlingmotor, waarbij er bijvoorbeeld van wordt uitgegaan dat tijdens het opwarmen en afkoelen, het volume van het gas (meestal lucht of een edelgas) niet verandert. Met behulp van de algemene gaswet kan men berekenen hoeveel warmte er dsan tijdens het opwarmen en afkoelen van het gas toegevoegd of verwijderd moet worden afhankelijk van de verandering van andere factoren als temperatuur en druk. In het rechts afgebeelde PV-diagram (waarin P staat voor druk en V voor volume) staat een voorbeeld van zo'n kringproces waarin de toestandsveranderingen van 2 naar 3 (opwarmen) en van 4 naar 1 (afkoelen) isochoor verlopen.

Voor een isochoor proces met een ideaal gas gelden de volgende relaties:

Daarin is:

  • de hoeveelheid warmte die toegevoerd wordt (of afgevoerd bij een negatieve uitkomst)
  • de soortelijke warmte van het gas bij gelijkblijvend volume
  • de druk op een bepaald punt
  • de temperatuur op een bepaald punt
  • de massa van het gas
  • <mathV</math> het volume van het gas
  • een constante die afhankelijk is van het quotiënt van de soortelijke warmte bij respectievelijk gelijkblijvende druk (cp) en gelijkblijvend volume (cv)

Zie ook