Samengestelde stof: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
18 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
gwn
(Versie 55396707 van 84.198.211.37 (overleg) ongedaan gemaakt)
Label: Ongedaan maken
(gwn)
Labels: Visuele tekstverwerker Misbruikfilter: Kwebbelen
In een chemische verbinding komen de samenstellende elementen in een vaste verhouding voor. Deze verhouding wordt weergegeven met de [[molecuulformule]] of met de [[verhoudingsformule]]. Een voorbeeld: [[water]], waarvan een individueel molecuul bestaat uit twee [[waterstof (element)|waterstofatomen]] en één [[zuurstof (element)|zuurstofatoom]], wordt weergegeven met de [[brutoformule]] H<sub>2</sub>O. De meeste scheikundige stoffen zijn samengesteld uit atomen van verschillende elementen. Stoffen die bestaan uit één soort atoom noemt men in de chemie [[enkelvoudige stof]]fen.
 
Er zijn twee soorten [[chemische binding|interacties]] mogelijk, waardoor de [[atoom|atomen]] in een samengestelde stof bij elkaar gehouden worden. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen een [[covalente binding]], bijvoorbeeld tussen de twee [[koolstof]]atomen in [[ethanol]], en een [[ionaire binding]], zoals die tussen een natrium- en een chloorion in [[natriumchloride]]. hallo alles goed?
 
''Covalente'' chemische bindingen vormen [[molecuul|moleculen]], ''ionaire'' chemische bindingen vormen een [[kristalrooster]]. Daarnaast vormen sommige covalente chemische bindingen ook kristalroosters, zogenaamde '[[covalent netwerk|covalente netwerken]]', bijvoorbeeld [[siliciumdioxide]] ([[kwarts]]).

Navigatiemenu