The Crystal Ship: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Top 2000
 
Thieu1972 (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 15: Regel 15:
| Volgend nummer1= 4<br />Twentieth Century Fox
| Volgend nummer1= 4<br />Twentieth Century Fox
}}
}}
'''''The Crystal Ship''''' is een nummer van de [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] band [[The Doors]]. Het nummer verscheen als de derde track op hun debuutalbum ''[[The Doors (album)|The Doors]]'' uit 1967. Tevens werd het uitgebracht op de B-kant van de single ''[[Light My Fire]]''.

"'''The Crystal Ship'''" is een nummer van de [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] band [[The Doors]]. Het nummer verscheen als de derde track op hun debuutalbum ''[[The Doors (album)|The Doors]]'' uit 1967. Tevens werd het uitgebracht op de B-kant van de single "[[Light My Fire]]".


==Achtergrond==
==Achtergrond==
"The Crystal Ship" is geschreven door zanger [[Jim Morrison]] en geproduceerd door [[Paul Rothchild]]. Morrison schreef het nummer voor zijn eerste serieuze vriendin kort nadat hun relatie was beëindigd. Hij zou het geschreven hebben nadat hij [[lsd]] had ingenomen op een strand in [[Isla Vista]], terwijl hij uitkeek op de knipperende lichten van een booreiland op het [[Ellwood Oil Field]].
''The Crystal Ship'' is geschreven door zanger [[Jim Morrison]] en geproduceerd door [[Paul Rothchild]]. Morrison schreef het nummer voor zijn eerste serieuze vriendin kort nadat hun relatie was beëindigd. Hij zou het geschreven hebben nadat hij [[lsd]] had ingenomen op een strand in [[Isla Vista]], terwijl hij uitkeek op de knipperende lichten van een booreiland op het [[Ellwood Oil Field]].


De titel van "The Crystal Ship" is afkomstig uit het Ierse manuscript ''[[Lebor na hUidre]]''. Door het eerste couplet lijkt het nummer een traditioneel liefdeslied te zijn, maar de andere coupletten zijn vager en kennen moeilijkere teksten. Later werd een videoclip van het nummer gemaakt, dat bestond uit beelden van een optreden van The Doors in ''[[American Bandstand]]'', gecombineerd met beelden van Morrison en zijn vriendin [[Pamela Courson]] bij de rivier [[Kern (rivier)|Kern]].
De titel van ''The Crystal Ship''is afkomstig uit het Ierse manuscript ''[[Lebor na hUidre]]''. Door het eerste couplet lijkt het nummer een traditioneel liefdeslied te zijn, maar de andere coupletten zijn vager en kennen moeilijkere teksten. Later werd een videoclip van het nummer gemaakt, dat bestond uit beelden van een optreden van The Doors in ''[[American Bandstand]]'', gecombineerd met beelden van Morrison en zijn vriendin [[Pamela Courson]] bij de rivier [[Kern (rivier)|Kern]].


Het gerucht dat "The Crystal Ship" zou gaan over [[methamfetamine]] werd verworpen door drummer [[John Densmore]]. Als antwoord op een brief in de ''[[Los Angeles Times]]'' zei hij dat, hoewel Morrison wist dat "crystal meth" een ander woord was voor methamfetamine, hij "het nummer schreef voor Mary Werbelow, een vriendin met wie hij het uitmaakte: het was dus bedoeld als een afscheidsliefdeslied".
Het gerucht dat ''The Crystal Shi'' zou gaan over [[methamfetamine]] werd verworpen door drummer [[John Densmore]]. Als antwoord op een brief in de ''[[Los Angeles Times]]'' zei hij dat, hoewel Morrison wist dat "crystal meth" een ander woord was voor methamfetamine, hij "het nummer schreef voor Mary Werbelow, een vriendin met wie hij het uitmaakte: het was dus bedoeld als een afscheidsliefdeslied".


==Radio 2 Top 2000==
==Radio 2 Top 2000==

Versie van 30 nov 2020 20:02

"The Crystal Ship"
Nummer van:
The Doors
Van het album:
The Doors
Uitgebracht april 1967
Opname augustus 1966
Genre rock
Duur 2:30
Label Elektra
Schrijver(s) Jim Morrison
Producent(en) Paul Rothchild
Volgorde op The Doors
2
Soul Kitchen
  3
The Crystal Ship
  4
Twentieth Century Fox
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Crystal Ship is een nummer van de Amerikaanse band The Doors. Het nummer verscheen als de derde track op hun debuutalbum The Doors uit 1967. Tevens werd het uitgebracht op de B-kant van de single Light My Fire.

Achtergrond

The Crystal Ship is geschreven door zanger Jim Morrison en geproduceerd door Paul Rothchild. Morrison schreef het nummer voor zijn eerste serieuze vriendin kort nadat hun relatie was beëindigd. Hij zou het geschreven hebben nadat hij lsd had ingenomen op een strand in Isla Vista, terwijl hij uitkeek op de knipperende lichten van een booreiland op het Ellwood Oil Field.

De titel van The Crystal Shipis afkomstig uit het Ierse manuscript Lebor na hUidre. Door het eerste couplet lijkt het nummer een traditioneel liefdeslied te zijn, maar de andere coupletten zijn vager en kennen moeilijkere teksten. Later werd een videoclip van het nummer gemaakt, dat bestond uit beelden van een optreden van The Doors in American Bandstand, gecombineerd met beelden van Morrison en zijn vriendin Pamela Courson bij de rivier Kern.

Het gerucht dat The Crystal Shi zou gaan over methamfetamine werd verworpen door drummer John Densmore. Als antwoord op een brief in de Los Angeles Times zei hij dat, hoewel Morrison wist dat "crystal meth" een ander woord was voor methamfetamine, hij "het nummer schreef voor Mary Werbelow, een vriendin met wie hij het uitmaakte: het was dus bedoeld als een afscheidsliefdeslied".

Radio 2 Top 2000

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22'23
The Crystal Ship -----------------1957--- {{{22}}}{{{23}}}{{{24}}} ?
  1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.