Balkan Beats: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 19: Regel 19:


==Balkanbeatsfeesten==
==Balkanbeatsfeesten==
De term '''Balkanbeats''' werd uitgevonden door [[Robert Soko]] in 1993. Soko startte toen met kleinschalige "Balkanbeatsfeesten" in [[Berlijn]]. Ondertussen zijn deze [[feesten]] een internationaal begrip, en gaan ze door in [[Berlijn]], [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], [[Boedapest]], [[Parijs]] en [[Londen]]. In Nederland kennen [[Amsterdam]] en [[Utrecht (stad)|Utrecht]] een actieve Balkanbeats-scene.
De term '''Balkanbeats''' werd uitgevonden door [[Robert Šoko]] in 1993. Šoko startte toen met kleinschalige "Balkanbeatsfeesten" in [[Berlijn]]. Ondertussen zijn deze [[feesten]] een internationaal begrip, en gaan ze door in [[Berlijn]], [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], [[Boedapest]], [[Parijs]] en [[Londen]]. In Nederland kennen [[Amsterdam]] en [[Utrecht (stad)|Utrecht]] een actieve Balkanbeats-scene.


==Artiesten==
==Artiesten==
*[[Balkanbeats Soundsystem]]
*[[Shantel]]
*[[Goran Bregovic]]
*[[Goran Bregovic]]
*[[Tsiganisation project]]
*[[Tsiganisation project]]
Regel 29: Regel 29:
*[[Dubioza kolektiv]]
*[[Dubioza kolektiv]]
*[[Balkan Beat Box]]
*[[Balkan Beat Box]]
*[[Shantel]]


[[Categorie:Balkan]]
[[Categorie:Balkan]]

Versie van 5 dec 2020 05:09

Balkan beats
Foto van Goran Bregovic in 2007.
Culturele oorsprong Balkan
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Balkan Beats is de benaming voor de clubgerelateerde volksmuziek uit de Balkan.

Een onderscheidend kenmerk van de Balkan-volksmuziek is de asymmetrische meter, opgebouwd rond verschillende combinaties van 'snelle' en 'trage' beats. Deze traditionele muziek wordt vervolgens gemixt met de moderne pop-, rock- en dancemuziek. Etnische invloeden zijn de rode draad, uiteenlopend van het voormalig Oostblok tot Arabische, Oosterse en zelfs Latino (Mestizo) invloeden.

Balkan Beats werden in 2000 bekend in de West Europese landen door artiesten als Goran Bregovic en Shantel. Zij maakten de originele zigeunermuziek toegankelijk door beats toe te voegen, en ze dansbaar te maken.

Balkanbeatsfeesten

De term Balkanbeats werd uitgevonden door Robert Šoko in 1993. Šoko startte toen met kleinschalige "Balkanbeatsfeesten" in Berlijn. Ondertussen zijn deze feesten een internationaal begrip, en gaan ze door in Berlijn, Antwerpen, Boedapest, Parijs en Londen. In Nederland kennen Amsterdam en Utrecht een actieve Balkanbeats-scene.

Artiesten