Kamervragen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
32 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
geen bewerkingssamenvatting
Het stellen van '''Kamervragen''' is een procedure van het parlement als onderdeel van het [[Democratie|democratische proces]], waarbij een lid van de [[Eerste Kamer der Staten-Generaal|Eerste Kamer]] of [[Tweede Kamer der Staten-Generaal|Tweede Kamer]] vragen stelt aan de [[regering]]. Het is een van de meest gebruikte middelen om de regering te controleren. De vragen kunnen mondeling of schriftelijk worden gesteld. Kamervragen en de antwoorden van de verantwoordelijke bewindslieden worden gepubliceerd als "Aanhangsels van de [[Handelingen van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal|Handelingen]]".
 
Mondelinge vragen kunnen gesteld worden in [[debat]]ten. In de Tweede Kamer kunnen ook vragen worden gesteld tijdens het wekelijkse [[Vragenuur (Tweede Kamer)|vragenuur]].
 
== Schriftelijke vragen ==
Wanneer het geen spoedeisende zaak betreft, er teveel vragen zijn om binnen het vragenuur af te handelen, het onderwerp te complex is en een uitgebreide beantwoording vereist, of er voor de beantwoording eerst nog uitgebreid onderzoek moet worden gedaan, kunnen de vragen niet mondeling worden afgehandeld. Dan worden er door het Kamerlid schriftelijke vragen ingediend. De vragen moeten binnen een termijn van drie weken worden beantwoord door de betreffende [[minister]]. Als dat niet lukt komt de minister eerst met een "mededeling" dat het wat langer duurt. Een set van bij elkaar behorende Kamervragen, met antwoorden van de verantwoordelijke bewindspersoon, wordt gepubliceerd als "Aanhangsel van de [[Handelingen van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal|Handelingen]]".<ref>[https://zoek.officielebekendmakingen.nl/resultaten?q=(c.product-area==%22officielepublicaties%22)and(((w.publicatienaam==%22Kamervragen+(Aanhangsel)%22)or(w.publicatienaam==%22Kamervragen+zonder+antwoord%22)))&zv=&col=Kamervragen Kamervragen in enge zin]</ref>
 
=== Vaste Kamercommissies ===
77.036

bewerkingen

Navigatiemenu