Texas (staat): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes verwijderd ,  9 maanden geleden
k
In [[1835]] brak de [[Texaanse Onafhankelijkheidsoorlog]] uit. Een bekend keerpunt in de oorlog was de [[Slag om de Álamo]]. Deze slag was strategisch gezien niet belangrijk maar vanwege het wrede optreden van de Mexicanen was deze wel een opsteker voor het moraal van de Texanen. [[Sam Houston]] zou een grote rol spelen in de vorming van Texas. Onder zijn leiding wisten de rebellen in het voorjaar van 1836, bij de legendarische [[slag bij San Jacinto]], de Mexicaanse senator [[Antonio López de Santa Anna|Santa Anna]] te verslaan en gevangen te nemen, die vervolgens de onafhankelijkheid van de [[Republiek Texas]] erkende. Sam Houston speelde een sleutelrol in de organisatie van de nieuwe overheid en werd de eerste president.
 
De Texanen beschouwden de [[Rio Grande (Río Bravo)|Rio Grande]] als hun westgrens, terwijl dat voorheen de Nueces bij [[Corpus Christi (Texas)|Corpus Christi]] was. In 1840 ontstond aan de andere zijde van de Rio Grande voor een korte tijd de onafhankelijke [[Republiek van de Rio Grande]]. Toen die in hetzelfde jaar op gewelddadige wijze terug bij Mexico werd gevoegd, vreesden de Texanen voor hun onafhankelijkheid en zochten verdere toenadering tot de [[Verenigde Staten]]. Op 29 december 1845 bekrachtigde de [[President van de Verenigde Staten|Amerikaanse president]] [[James Polk]] een wet waarmee Texas werd geannexeerd. Texas werd daarmee de 28e staat van de Verenigde Staten. Een jaar later brak na een gevecht in het gebied dat zowel door Mexico als de Verenigde Staten werd opgeëist de [[Mexicaans-Amerikaanse Oorlog]] uit. Na deze oorlog moesten de noord- en westgrenzen van Texas nog wel bepaald worden en dat werd bij door het [[Compromis van 1850]] geregeld. De staat stond hierdoor een groot deel van haar geclaimde gebied in het westen en noorden af, waar later andere staten zouden worden gesticht.
 
Texas was een [[slavenstaat]]. Ondanks dat de staat minder afhankelijk was van de slavernij dan de rest van de zuidelijke staten, koos het parlement toch voor toetreding tot de [[Geconfedereerde Staten van Amerika]]. Sam Houston, die op dat moment gouverneur was, pleitte voor Texas om bij de Unie te blijven of anders als zelfstandig land verder te gaan. Hij werd door het parlement uit zijn ambt gezet en weigerde hulp van [[Abraham Lincoln]] om met behulp van het leger aan te blijven. Pas toen bekend was geworden dat generaal [[Robert E. Lee]] had gecapituleerd, maakte generaal Gordon Granger op 19 juni 1865 bekend, dat de slaven van Texas voortaan vrij waren. Deze dag werd voortaan door de zwarte ex-slaven gevierd, voor zover ze er de ruimte voor kregen, en leeft voort in de feestdag [[Juneteenth]]. De eerste maanden na de capitulatie werden gekenmerkt door chaos maar de staat zou zich economisch sneller herstellen dan de rest van het verslagen zuiden.
4.402

bewerkingen

Navigatiemenu