Bartholomeus van Capua: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
44 bytes toegevoegd ,  11 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'miniatuur|Bartholomeus werd heer van [[Capua]] '''Bartholomeus van Capua''' (Capua, 24 augustus 1248 – [...')
 
k
Zijn familie woonde in Capua, in het koninkrijk Napels, en had meerdere juristen voortgebracht. In 1278 [[Doctorale graad|doctoreerde]] Bartholomeus in de rechten aan de [[universiteit van Napels]]. Hij doceerde rechten aan dezelfde universiteit tot het jaar 1289. Als hoogleraar bood hij reeds zijn diensten aan aan koning [[Karel I van Napels|Karel I van Anjou]].
 
Vanaf 1289 trad hij in dienst aanvan het hof van diens zoon, Karel II. In 1290 benoemde Karel II hem tot ''protonotarius'' van het koninkrijk, wat hem de hoogste ambtenaar maakte. Bartholomeus mocht zelf twee vice-protonotarii benoemen. Bartholomeus hield zich bezig met de onderhandelingen tussen Karel II en het [[koninkrijk Sicilië]] en de [[Heilige Stoel]]. Als gevolg van de dure oorlogen van Karel II behandelde Bartholomeus de schulden van Karel II. In 1296 beloonde Karel II hem met het ambt van ''logotheta'', wat overeenkomt met staatssecretaris.<ref>De titel logotheta is oorspronkelijk een ambt in het [[Byzantijnse Rijk]], te vergelijken met minister of staatssecretaris.</ref> Bartholomeus volgde hiermee Sparano van Bari op, die overleden was. Hij behoorde tot de kleine kring van adviseurs rond Karel II.<ref name="Rome" />
 
Bartholomeus reisde naar Sicilië en naar Frankrijk, meer bepaald naar de [[Saint-Germain-des-Prés (wijk)|abdij van Saint-Germain-des-Prés]] in opdracht van Karel II. In Parijs ontmoette hij [[Filips IV van Frankrijk|Filips IV]]. Het langst verbleef hij als ambassadeur aan het pauselijk hof in Rome. [[Paus Celestinus V]] benoemde hem tot [[apostolisch protonotaris]] aan zijn eigen hof. Bartholomeus was geen geestelijke en kreeg toch dit ambt. Bartholomeus bleef trouw in dienst van het [[Huis Anjou]] in Napels. Hij overlegde met [[paus Bonifatius VIII]] wanneer deze bemiddelde tussen het Huis Anjou en het [[Huis Trastamara|Huis Aragon]] in Sicilië. Pas in 1302 gaf Karel II zijn aanspraken op het koninkrijk Sicilië op, in het [[Verdrag van Caltabellotta]].
 
Koning Karel II schonk Bartholomeus een lange lijst van [[Heerlijkheid (bestuursvorm)|heerlijkheden]], titels, huizen en landgoederen in en rond Capua. Bartholomeus was heer van Capua zelf. Hij schonk steun en geld aan diverse [[Godshuis|godshuizen]], kapellen en kloosters in de streek. Hij kende [[Thomas van Aquino]] en heeft na diens dood in Rome gunstig gepleit voor zijnde heiligverklaring.<ref name="Rome">{{Citeer web
| url = https://www.treccani.it/enciclopedia/bartolomeo-da-capua_(Federiciana)/
| titel = Bartolomeo da Capua
14.148

bewerkingen

Navigatiemenu