AutoCAD: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  4 maanden geleden
Geen trema
(Versie 57243347 van 2001:1C03:F1D:CA00:E89C:37E9:726D:84ED (overleg) ongedaan gemaakt)
Label: Ongedaan maken
(Geen trema)
{{Infobox software
| naam = AutoCadAutoCAD
| logo =
| logobreedte = 100px
'''AutoCAD''' is een [[Computer-aided design|CAD-programma]] om technische tekeningen mee te maken en wordt door het [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] bedrijf [[Autodesk]] ontwikkeld. Oorspronkelijk werd het ontwikkeld in opdracht van het [[United States Department of Defense|Amerikaanse ministerie van Defensie]], maar sinds 1982 is het als commercieel product verkrijgbaar.
 
Sinds 1993 bestaat er naast het volledige AutocadAutoCAD ook AutocadAutoCAD LT. De laatste variant betreft een uitgekleed programma. De grootste verschillen bestaan uit het ontbreken van volledige 3d-functionaliteit en het ontbreken van de programmeertalen [[AutoLISP]] en [[Visual Basic for Applications|VBA]]. Daardoor is LT slechts beperkt aan te passen, terwijl juist dat de kracht is van het volledig programma. De bestanden zijn wel volledig uitwisselbaar en ook oudere bestandsformaten worden ondersteund.
 
Tot eind 2016 werden licenties van het programma verkocht, maar tegenwoordig is sprake van een huurconstructie (subscription). Licenties kunnen per maand of per jaar worden afgenomen. Het programma controleert minimaal eens per maand of deze licentie nog geldig is.
 
== Toepassing ==
AutoCAD wordt onder andere gebruikt in de [[architectuur]], [[bouwkunde]], [[civiele techniek]], [[ruimtelijke ordening]], [[landmeetkunde]], [[werktuigbouwkunde]] en [[elektrotechniek]]. Voor verschillende toepassingen zijn verschillende uitvoeringen gemaakt als applicatie op AutoCAD. Vroeger dienden deze pakketten apart aangeschaft te worden, maar sinds AutoCAD2019 worden de meeste uitbreidingen gebundeld met AutocadAutoCAD als 'toolset'. Beschikbare toolsets zijn: Architecture, Electrical, Mechanical, Plant-3d, MEP en Raster-design. Voor Civil-3D en Advance Steel geldt nog steeds dat deze apart aangeschaft moeten worden.
 
Het [[Programma voor vectorafbeeldingen|vectorgeöriënteerdevectorgeoriënteerde]] bestandsformaat van AutoCAD-tekeningen is [[Lijst van bestandsextensies#D|DWG]], voor '''d'''ra'''w'''in'''g'''. Het uitwisselen van tekeningen met andere CAD-programma's kan met het ook vectorgeöriënteerdevectorgeoriënteerde bestandsformaat DXF '''d'''rawing e'''x'''change '''f'''ormat, dit is de [[ASCII (tekenset)|ASCII]]-equivalent. De meeste CAD-pakketten kunnen een DXF-bestand probleemloos openen en in toenemende mate kunnen CAD-pakketten een DWG-bestand direct openen en bewerken. Het komt zelfs voor dat ze DWG als native bestandsformaat gebruiken.
 
Autodesk biedt tegelijk steeds meer mogelijkheden getekende modellen van tevoren kunnen bekijken, zelfs zonder zelf de beschikking over AutoCAD of over een ander programma te hebben.<ref>[[Autodesk]]. [https://www.autodesk.nl/viewers/all-viewers Autodesk-viewers].</ref> Het opslaan in DWF-formaat wordt door alle Autodesk-producten ondersteund en een viewer kan gratis worden gedownload. Het DWF-formaat ('''d'''rawing '''w'''eb '''f'''ormat) is in het leven geroepen als alternatief voor pdf, aangezien dat formaat geen digitale nauwkeurigheid kent. Desondanks wordt het pdf-bestandsformaat vaker ingezet dan DWF.
21.513

bewerkingen

Navigatiemenu