Putterbrug: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  2 maanden geleden
sp/typo
(brug asd)
 
(sp/typo)
'''Putterbrug''' (brug 1014) is een [[kunstwerk (bouwkundig)|bouwkundig]] en [[kunstwerk (artistiek)|artistiek kunstwerk]] in [[Amsterdam-Zuidoost]].
 
== PuttersbrugPutterbrug ==
De [[brug (bouwwerk)|brug]] in de vorm van een [[viaduct]] is gelegen in de [[Bijlmerdreef]], die hier de scheiding vormt tussen het PuttersplantsoenPutterplantsoen in de wijk [[Vogeltjeswei]] en het Milovan Djilasplein in de F-Buurt. Toen het viaduct in 1966-1967 werd aangelegd zag de omgeving er totaal anders uit.
 
Brug 1014 komt uit een periode dat de Bijlmerdreef hier nog in het niets ligt; de dreef gaat richting het oosten eigenlijk nergens heen. Ze heeft een provisorisch kruispunt met de Gooise hulpweg, die is aangelegd voor verkeer dat nog geen gebruik kan maken van de [[Gooiseweg]], het dijklichaam ligt er al wel maar dan de weg nog niet. Ten zuiden van brug 1014 werd gewerkt aan het [[Bijlmerplein#Aanloopcentrum|Aanloopcentrum]], ten noorden werd gebouwd aan de flats van de F-buurt.<ref>[https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/fe7d6684-9924-f6a7-ce29-f595e386c5fa Beeldbank Amsterdam; Brug 1014 in een woestenij op 18 juni 1970].</ref>
 
=== Full color ===
Tijdens al die vernieuwingen vond het stadsdeel als ook het [[AmsterdamseAmsterdams Fonds voor de Kunst]] dat het donkergrijze viaduct wel wat kleur kan gebruiken. Aan kunstenaarsduo Madje Vollaers en Pascal Zwart werd gevraagd de omgeving op te fleuren. Het grijze viaduct met bushokjes werden ingekleurd met allerlei kleurvlakken van gegalvaniseerd staal, glas en staalplaat. Een deel van het kunstwerk gaat vervolgens weer snel verloren als er tussen 2013 en 2019 nieuwe bushokjes worden geïntroduceerd in de stad.<ref>[https://amsterdam.kunstwacht.nl/kunstwerken/bekijk/9668-full-color Buitenkunst Amsterdam (geraadpleegd 23 januari 2021)]</ref><ref>[https://vollaerszwart.com/full-color Vollearszwart.com (geraadpleegd 23 januari 2021)]</ref>
 
== Brug 1042 ==
Voor ongeveer dezelfde plaats, maar dan voor de onderdoorgang Ganzenhoefpad in de Gooise hulpweg ontwierp Sterenberg een soortgelijk viaduct. Het viaduct had dezelfde uiterlijke kenmerken als brug 1014, maar was smaller van opzet. Die Gooise hulpweg werd omgebouwd tot een deel van het [[halfklaverbladaansluiting]] Bijlmerdreef-Gooiseweg en het viaduct bleef daarbij noodzakelijk. Rond 2006 werd de kruising omgebouwd tot een [[Haarlemmermeeraansluiting]] en werd het viaduct overbodig; het valt ten prooi aan de slopershamer.
 
== Afbeeldingen ==
77.468

bewerkingen

Navigatiemenu