Abdij van Stavelot: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
153 bytes toegevoegd ,  2 maanden geleden
k
onderschrift en toren
k (bron)
k (onderschrift en toren)
== Geschiedenis ==
[[Bestand:Stavelot et Abbaye.JPG|thumb|De abdij omstreeks 1730]]
[[Bestand:Stavelot - abdij 19-4-2006 10-05-15.jpg|thumb|18e-eeuwse adbijgebouwenabdijgebouwen (tweede kwartier) en opgegraven fundamenten abdijkerk]]
De Abdij van Stavelot werd gesticht in [[648]] door [[Remaclus]], [[abt (abdij)|abt]] van het [[klooster (gebouw)|klooster]] te Solignac in [[Aquitanië]], die van koning [[Sigebert III]] van [[Austrasië]] een stuk bos in de [[Ardennen]] kreeg, om hem in staat te stellen dit deel van het rijk te [[kerstening|kerstenen]]. Hij stichtte de tweeling-abdij van Stavelot-Malmedy, die de kiem vormde van het [[abdijvorstendom Stavelot-Malmedy]].{{Bron?|Per wanneer werd de abdij een abdijvorstendom? Zijn daar oorkonden van bekend?|2016|01|09}} Dit kerkelijke vorstendom slaagde er meer dan 1000 jaar in om min of meer autonoom te blijven binnen het [[Heilige Roomse Rijk]]. De rivaliteit tussen de twee abdijen werd in 980 door [[Keizer Otto II]]<ref>Ellen Fenzel Arnold, Environment and the Shaping of Monastic Identity: Stavelot-Malmedy and the Medieval Ardennes, 2006, pag., 73-76</ref> in het voordeel van Stavelot beslist.
 
Van de in de 17e en 18e eeuw vernieuwde abdijgebouwen zijn het poortgebouw en enkele bijgebouwen in [[Maaslandse renaissance]]stijl en het abtenverblijf in [[Barokarchitectuur in het prinsbisdom Luik|Luikse barokstijl]] bewaard gebleven. De voorzijde van de abdij wordt gevormd door het poortgebouw (1522) en de vroegere paardenstallen, brouwerij en bakkerij (1717). De zuidervleugel van het eerste kwartier, prinsenkwartier geheten, werd gebouwd in 1718. De oostelijke vleugel van het eerste kwartier, een prestigieus gebouw met fronton, wordt het telhuis genoemd. Dit werd gebouwd onder abt Jozef de Nollet (1741-1753) en deed dienst als financieel administratief centrum van het prinsdom. Het tweede kwartier bevatte de refter. Deze zaal in de zuidelijke vleugel is 18m lang, 10m breed en 5m hoog. Ze werd ingewijd in 1778 en heeft haar originele interieur met stucwerk behouden. De oostelijke vleugel van het tweede kwartier (midden 18e eeuw) was verbonden met de abdijkerk en deed dienst als slaapzaal.<ref>Albert D'Haenens e.a., Abdijen en begijnhoven van België, 3, Artis Historia, 1978, p. 21-30</ref>
 
Van de abdijkerk, gebouwd in de 11e eeuw, resteert slechts de onderbouw van de westtoren. uitDe hetbouw van deze toren begin in 1534 onder abt Willem van deManderscheidt 16e. eeuwDe toren had een spits en werd geflankeerd door een traptorentje. Wel zijn op het voormalige kloosterterrein de contouren van de kerk te herkennen, doordat de funderingen zijn blootgelegd.
 
De abdij herbergt thans drie musea, een over de geschiedenis van de abdij en het [[abdijvorstendom Stavelot-Malmedy]], een over schrijver [[Guillaume Apollinaire]], die in 1899 een zomer in Stavelot doorbracht, en een over het nabije circuit van [[Spa-Francorchamps]].
11.308

bewerkingen

Navigatiemenu