Brievenbus: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
293 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
→‎Openbare brievenbussen (voor verzending): Aantal brievenbussen aangepast
(→‎Nederland: Producent)
(→‎Openbare brievenbussen (voor verzending): Aantal brievenbussen aangepast)
[[Bestand:Postbus-Lebbeke.JPG|thumb|Brievenbus in [[België]]]]
[[Bestand:Brievenbussen Post-NL.jpg|thumb|Oranje brievenbussen van [[PostNL|Post-NL]] in Nederland]]
[[Bestand:Brievenbus TPG Post.jpg|thumb|Rode brievenbus van het voormalige [[TPG Post]]]]
[[Bestand:Brievenbus oud en nieuw.jpg|thumb|Vuurwerkpreventie in Nederland]]
== Nederland ==
===Openbare brievenbussen (voor verzending)===
[[PostNL]] heeft ongeveer 2510.000 brievenbussen in [[Nederland]]. Ze zijn rood en oranje en hebben meestal twee vakken met elk een inwerpgleuf; daarvoor waren ze grijs gekleurd.
 
Zijn er twee gleuven (tweelingbrievenbus) dan dient de een voor plaatselijke post en de ander voor de rest van het land en het buitenland. Oorspronkelijk was de linker gleuf bedoeld voor de eigen woonplaats. Omdat de meeste post een interlokale bestemming heeft, is het rechter vak groter (wat van buitenaf niet te zien is). De plaatselijke post is geleidelijk uitgebreid naar een meer regionaal karakter.
 
De meeste brievenbussen worden op werkdagen minimaal eenmaal per dag geleegd ("gelicht"). Op zaterdag en zondag worden ze niet geleegd. Op de brievenbus bevindt zich een lichtingsindicator waaraan men kan zien wanneer de bus voor het laatst gelicht is en wanneer de volgende keer is. Het gebruikelijke tijdstip van de lichting is na 17.00 of 18.00 uur, bij sommige brievenbussen na 19.00 uur. In de praktijk worden veel brievenbussen vaker gelicht (omdat ze anders te vol zouden worden en omdat de posterij dan alvast kan beginnen met sorteren), maar de lichtingsindicator wordt dan niet aangepast en de poststukken die dan worden opgehaald, worden niet eerder bezorgd. Op de [[Waddeneilanden]] is het tijdstip van de lichting afhankelijk van de vertrektijd van de boot.
 
Vanaf eind november vernauwt PostNL de inworpgleuven om zo [[vandalisme]] met vuurwerk tegen te gaan. Door het ontsteken van [[vuurwerk]] in de brievenbus werd er aan de brievenbussen en de ingeworpen post jaarlijks schade aangebracht. Rond de jaarwisseling wordt bij veel brievenbussen de inworpgleuven helemaal afgesloten, of de brievenbus weggehaald.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu