Berlijnse School voor elektronische muziek: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  3 maanden geleden
Geen trema
(Hier dan weer wel)
(Geen trema)
Originele nummers uit de Berlijnse school duurden 20 tot 30 minuten, overeenkomend met de tijdsduur van een kant van een vinyl [[langspeelplaat]]. De identificatie van het genre met lange stukken was zo strikt dat het genre leek te verdwijnen in het begin van de [[1980-1989|jaren tachtig]], met het ontstaan van kortere stukken. Na de komst van de [[compact disc|cd]] was de noodzaak zich te beperken in tijdsduur van een compositie verdwenen en werden er tracks gemaakt van wel 80 minuten.
 
De term 'Berlijnse school', als subgenre van de [[Krautrock]], kwam in gebruik omstreeks 2004/05. Ze werd zo gekozen omdat de meeste artiesten uit dit genre uit [[Berlijn]] kwamen. Door hun identificatie met ''space music'' (kosmische muziek) kon deze stijl zich onderscheiden van de meer percussieve en ritmegeörienteerderitmegeoriënteerde [[Düsseldorf School]], met artiesten als [[Can]], [[Cluster (band)|Cluster]], [[Kraftwerk]], en [[Neu!]].
 
De Berlijnse school staat voor een deel apart in de muziek in tegenstelling tot bijvoorbeeld [[Kraftwerk]] dat veel invloed heeft gehad op de [[synthpop]] en [[techno]]. Toch zijn er invloeden te herkennen van de Berlijnse school in de [[Ambient]], [[elektronische muziek]], [[New age (muziek)|new age]] en de [[Trance (muziek)|trance]]. Soms wordt het genre als een subgenre van de [[New age (muziek)|new age]] of [[ambient]] gezien.
21.491

bewerkingen

Navigatiemenu