Overleg Wikipedia:Richtlijnen voor moderatoren: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k (→‎Sanctie: Verduidelijking)
 
::Ook in de buitenwereld moet "straf" afgeschaft worden. Wraak stamt uit het stenen tijdperk en heeft geen plaats in een moderne maatschappij. Op wikipedia is daar dus ook zeker geen plaats voor. Bescherming en preventie moeten de doelen zijn. Nu gaat deze hele discussie nergens over: wat maakt het uit of het een ''sanctie'' of een ''maatregel'' is? En sanctie is [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/sanctie primair] gewoon een "dwangmaatregel", en dat sommige mensen het ook als straf zien is jammer dan: woorden hebben nu eenmaal meerdere betekenissen en connotaties, dus we kiezen hier wmb voor een betekenis die geen straf inhoudt. &mdash;&nbsp;[[Gebruiker:Zanaq/Htlinks|Zanaq]] [[Overleg gebruiker:Zanaq/Htlinks|(<b>?</b>)]] 17 feb 2021 10:04 (CET)
:::Ik denk dat de analogie met een partijtje voetbal behulpzaam kan zijn. Je hebt overtredingen, en daar horen strafschoppen en gele en rode kaarten bij, etcetera. Dit alles om een eerlijk spel mogelijk te maken. [[Gebruiker:Josq|Josq]] ([[Overleg gebruiker:Josq|overleg]]) 17 feb 2021 10:09 (CET)
::In mijn ogen is het net andersom als Apdecy stelt: evenmin als wij leggen Facebook, Twitter, TikTok en al die anderen sancties op.
::Volgens ons artikel [[Sanctie (straf)|Sanctie]] is 'leedtoevoeging' het essentiële kenmerk van een sanctie. Welk belang kunnen de commerciële reuzen daarbij hebben? Ze stellen gewoon hun belangen veilig en wij doen dat ook. De rechter daarentegen legt wél sancties op, doet wél aan leedtoevoeging, dat is zijn taak, omdat we niet veel andere manieren hebben om de samenleving te beschermen.
27.516

bewerkingen

Navigatiemenu