Wilfred Hawker: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
33 bytes toegevoegd ,  3 maanden geleden
lf
(cat.wijziging (Slachtoffer Decembermoordem ipv Surinaams geëxecuteerd persoon), conform de overige slachtoffers)
(lf)
 
Hawker ondernam een tegencouppoging tegen het [[militaire dictatuur|militair regime]] van Bouterse op 15 maart 1981. Deze [[coup]] mislukte en hij werd gevangengezet in de Memre Boekoe-kazerne.
 
Op donderdag 11 maart 1982 werd Hawker uit de gevangenis bevrijd tijdens een volgende - en eveneens mislukte - tegencoup onder leiding van [[Surendre Rambocus]]. De volgende dag raakte hij gewond bij het gebruik van een [[bazooka]]. Hij werd naar het Militair Hospitaal gebracht, waar hij eerste hulp ontving. Vervolgens werd hij afgevoerd naar het [[Academisch Ziekenhuis Paramaribo|Academisch Ziekenhuis]].
 
Militairen onder bevel van legerleider Bouterse ontvoerden hem uit het ziekenhuis. Ooggetuigen hebben destijds verklaard dat de zwaargewonde Hawker werd weggesleurd uit het ziekenhuis, terwijl protesterende verpleegkundigen ernstig werden bedreigd. De 26-jarige Hawker werd liggend op zijn [[brancard]] voor een vuurpeloton gebracht en [[standrecht]]elijk geëxecuteerd in [[Fort Zeelandia (Suriname)|Fort Zeelandia]]. Enkele minuten voor zijn dood zei Hawker, waarschijnlijk onder druk van [[Roy Horb]] en Bouterse, voor de televisiecamera: ''"Ik zou toch een dringende oproep willen doen aan het adres van de [[luitenant]] Rambocus om zich met zijn manschappen die hij daar heeft in de kazerne over te geven aan het militair gezag''".<ref>[https://web.archive.org/web/20170405162728/https://www.youtube.com/watch?v=O5JPxcbI8ew Wilfred Hawker standrechtelijk geëxecuteerd op brandcard (met reactie van Bouterse)], gepubliceerd op YouTube d.d. 18 april 2012</ref> Deze opname werd destijds talloze keren op de Surinaamse televisie afgedraaid. Naar de veroordeling en executie van Hawker is nooit een onderzoek ingesteld. Rambocus, die inmiddels ook was gearresteerd, kreeg wel een proces en werd veroordeeld tot twaalf jaar celstraf.<ref>[http://www.jessicadikmoet.nl/decembermoorden/tegenstanders/surindre-rambocus/ Surendre Rambocus: 5 mei 1953 – 8 december 1982], op JessicaDikmoet.nl</ref> Maar op 8 december 1982 werd hij plotseling uit de gevangenis gehaald en samen met veertien andere Surinamers gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd, tijdens de zogeheten [[Decembermoorden]].
12.066

bewerkingen

Navigatiemenu