Maurice Schelck: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
493 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
geen bewerkingssamenvatting
'''Maurice Schelck''' ([[Aalst (Oost-Vlaanderen)|Aalst]], [[1906]] - [[Gent]], [[1978]]) was een [[Vlaanderen|Vlaamse]] [[kunstschilder]].̝
 
Hij studeerde aan de kunstacademies van Aalst, Brussel, Parijs en Rome. Hij schilderde rurale taferelen, dorpsfiguren, portretten en stillevens, en waagde zich ook aan geabstraheerde landschappen. Hij won de prestigieuze Godechar-prijs op vijentwintigjarige leeftijd. Hij onderbrak zijn loopbaan als kunstschilder, maar gaf plots inn 1959 gaf hij een grote tentoonstelling van abstrakte werken in het (toenmalig) Brussels Paleis voor Schone Kunsten (nu [[BOZAR]]). Maar twee jaar later stopte hij deze abstrakte richting.
 
In 1928 blonk hij reeds uit in een jongerententoonstellingin de galerij Giroux in Brussel. Hij won de prestigieuze Godechar-prijs op vijentwintigjarige leeftijd. Hij werd lid van de kunstenaarskring "Oost-West" in [[Deurle|Deurle, waartoe bijna alle kunstenaars uit de Leiestreek behoorden]]
 
Hij onderbrak zijn loopbaan als kunstschilder, maar gaf plots inn 1959 gaf hij een grote tentoonstelling van abstrakte werken in het (toenmalig) Brussels Paleis voor Schone Kunsten (nu [[BOZAR]]). Maar twee jaar later stopte hij deze abstrakte richting.
 
Hij gaf hierna tentoonstellingen in de zaal La Madeleine te Brussel en in de Galerij Vyncke-Van Eyck in Gent met figuratieve werken, waarin hij zijn gave als kolorist kon aantonen.
 
Schelck werd een toonaangevend figuur in het kunstenaarsdorp [[Sint-Martens-Latem]] sinds [[1960]], toen hij zich er vanuit Aalst kwam vestigen in "Huize ten Wolken Jager", omdat hij er zchzich in dit magisch oord aan de bron van het Vlaams expressionisme voeldewilde voelen. Sinds 1986 verbleef hij ook veel in Oostende, waar hij tal van vrienden maakte en ook een expositie gaf in het toenmalig museum.
 
Schelck was bevriend met [[Leon De Smet]], [[Hubert Malfait]], [[Jules De Sutter]], [[Evarist De Buck]], [[Fons Roggeman]], [[Luc-Peter Crombé]] , [[Joe van Rossem]], [[Vic Dooms]], [[Eduard De Clercq]], [[Lea Vanderstraeten]].
 
Zijn werken bevinden zich in musea in Antwerpen, Oostende, Aalst, Milaan en Montevideo, alsook in veel privéverzamelingen in Europa en Amerika (VSA, Canada, Uruguay).
 
Hij kreeg in 1969 een grote retrospectieve tentoonstelling in Venlo en Hilversum; in december 1969-januari 1970 in het (toenmalig) Museum voor Schone Kunsten van Oostende en in 1970 in Aalst (met 206 werken).
 
De kerk van Sint-Martens-Latem bevat een groot doek.

Navigatiemenu