Euskotren Tranbia: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
161 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
EuskoTran wijzig in EuskoTren
(1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar) #IABot (v2.0)
(EuskoTran wijzig in EuskoTren)
'''EuskoTranEuskoTren''' is een dochteronderneming van de Baskische spoorwegmaatschappij [[EuskoTren]]. EuskoTranEuskoTren baat de stadstrams te [[Bilbao]] (sinds 2002) en [[Vitoria-Gasteiz]] (sinds 2008) uit. De onderneming is gestart onder de naam Euskotran, sinds 2012 is de naam Euskotran gewijzigd in ''EuskoTren Tranbia''. Tranbia is het Baskische woord voor tram.
 
Beide tramnetwerken zijn [[meterspoor|metersporing]], net als het net van EuskoTren zelf. De trams van beide systemen zien er vrij gelijkaardig uit, maar zijn, qua techniek, toch verschillend. De trams voor beide steden werden door CAF geleverd.
In 1998 werd besloten om het [[Guggenheim-Museum (Bilbao)|Guggenheim Museum]] per tram te verbinden met twee [[spoorwegstation]]s. In 1999 werd de bouw begonnen. De lijn is op 18 december 2002 geopend en werd in 2003 tot tweemaal toe verlengd. Het tracé volgt de rivier de [[Nervión]] en bestaat grotendeels uit een vrijliggende trambaan in het gras. Het oostelijk deel van de lijn is over een lengte van ongeveer 2 kilometer [[enkelspoor|enkelsporig]]. Het trammaterieel is gebouwd door [[Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles|CAF]].
 
In 2003 maakten 1,16 miljoen reizigers gebruik van EuskoTranEuskoTren.
 
==Tram van Vitoria-Gasteiz ==
180

bewerkingen

Navigatiemenu