Voetbalkampioenschap van Saale-Elster: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geen bewerkingssamenvatting
Het '''voetbalkampioenscha van Saale-Elster''' was een van de regionale voetbalcompetities van de [[Midden-Duitse voetbalbond]], die bestond van 1913 tot 1933. De kampioen plaatste zich telkens voor de Midden-Duitse eindronde en maakte zo ook kans op de nationale eindronde.
 
Tot 1919 heette de competitie 1. Klasse Saale-Elster. In 1919 reorganiseerde de voetbalbond de competities om het aantal competities terug te brengen naar zeven. De competitie van [[voetbalkampioenschap van Saale|Saale]] en Saale-Elster werden verenigd onder de nieuwe ''Kreisliga Saale''. Ook de competities van [[Kyffhäusers voetbalkampioenschap|Kyffhäuser]] en [[voetbalkampioenschap van Mulde|Mulde]] werden hier onderbracht, alleen is niet bekend of er ook voor 1921 competitie was. In de praktijk bracht dit voor de clubs uit Saale geen verandering met zich mee omdat deze als sterker beschouwd werden en in de hoogste klasse bleven. De clubs uit Saale-Elster bleven in hun competitie, die nu als tweede klasse fungeerde. In 1923 werd deze hervorming ongedaan gemaakt en gingen beidede competities opnieuw zelfstandig verder als ''Gauliga Saale'', en ''Gauliga Saale-Elster'', ''Gauliga Kyffhäuser'' en ''Gauliga Mulde''.
In 1933 kwam de [[Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij]] aan de macht en werden de overkoepelende voetbalbonden en hun talloze onderverdelingen opgeheven om plaats te maken voor de nieuwe [[Gauliga]]. De kampioen van Saale-Elster werd te licht bevonden voor de [[Gauliga Mitte]] en geen enkele club mocht hieraan deelnemen. De top 3 plaatste zich voor de [[Bezirksklasse Halle-Merseburg]], die nu de tweede klasse werd. De rest van de clubs ging in de 1. Kreisklasse Saale-Elster spelen.
91.065

bewerkingen

Navigatiemenu