Talen in Suriname: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6 bytes verwijderd ,  4 maanden geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Ymnes heeft pagina Taal in Suriname hernoemd naar Talen in Suriname over een doorverwijzing)
|}
 
===Nederlands===
{{Zie hoofdartikel|Nederlands in Suriname}}
De officiële taal van Suriname is het [[Nederlands]], dat zeker in het kustgebied door bijna iedereen beheerst wordt en er ook de belangrijkste thuistaal geworden is. Sinds 2005 is Suriname daarom lid van de [[Nederlandse Taalunie]]. Meer dan 500 woorden uit het Surinaams-Nederlands zijn in de nieuwste versie van het [[Groene Boekje]] opgenomen. Volgens een taalonderzoek, dat ter gelegenheid van de toetreding in opdracht van de Taalunie werd uitgevoerd, is het Nederlands voor 60% van de Surinamers de moedertaal. In het binnenland is het Nederlands echter nauwelijks verspreid.
De Surinamers spreken de "W" meestal [[bilabiaal]] uit. Er zijn tussen het Europees- en het Surinaams-Nederlands verschillen in uitspraak die even groot zijn als tussen het Nederlands-Nederlands en het Belgisch-Nederlands.
 
===Surinaams of Sranantongo===
De [[lingua franca]] is [[Sranantongo]], wat letterlijk 'Surinaamse taal' betekent. Het is oorspronkelijk de taal van de Creoolse bevolkingsgroep, maar wordt ook door zeer veel Surinamers uit andere bevolkingsgroepen verstaan en gesproken (naar schatting 90% van de totale Surinaamse bevolking is de taal machtig). Het Surinaams is in taalkundig opzicht een [[creoolse taal]], die vooral een gesproken taal is en nauwelijks als schrijftaal wordt gebruikt. Begin 21ste eeuw is er wel een toename gekomen in het schriftelijk gebruik. Er is ook een groeiende literatuur in het Sranantongo.
 
===Overzicht===
Een overzicht van de talen die in Suriname gesproken worden, met het aantal moedertaalsprekers (ruwe schatting, met dubbeltellingen door twee- of meertaligheid):
*Talen uit [[Azië]]:
90.850

bewerkingen

Navigatiemenu